Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Norsko znovu truchlí: Před rokem Breivik zabil 77 lidí

Autor: ČTK, oj - 
22. července 2012
13:59

Přesně před rokem zabila bezcitná bestie Anders Breivik 77 lidí. Norsko si dnes připomíná památku obětí.

"Jeho bomba a jeho výstřely měly změnit Norsko. Norský lid odpověděl tím, že zůstal věrný svým hodnotám," řekl norský premiér Jens Stoltenberg, když v přítomnosti krále Haralda V. kladl věnec před vládní budovu v centru Osla, poškozenou výbuchem nálože, kterou Breivik nastražil v autě.

Ve stejnou dobu se na ostrově Utöya sešli pozůstalí po obětech loňského masakru a ti, kdo ho přežili. Na tichou vzpomínkovou akci na ostrově měli za přísných bezpečnostních opatření přístup jen osoby přímo postižené tragédií.

Na tomto ostrově pravicový extremista Breivik právě před rokem postřílel 68 převážně mladých lidí, kteří tam přijeli na tábor vládní Norské dělnické strany. Poslední oběť zemřela později v nemocnici. Předcházející výbuch nálože ve vládní čtvrti Osla zabil osm lidí.

Breivik stojí od dubna před soudem, k útokům se přiznal, označuje se ale za nevinného. Svým činem prý chtěl zachránit Norsko a západní Evropu před islamisty.

Rozsudek v procesu s Breivikem má padnout 24. srpna. Podle očekávání čeká atentátníka doživotní pobyt buď ve vězení nebo v psychiatrickém zařízení.

Stoltenberg své krajany vyzval, aby vytrvali u toho, jak zareagovali bezprostředně po masakru - tedy u projevů tolerance a vzájemné srdečnosti prostých nenávisti.

"Dnes bychom si měli navzájem připomenout, že láska trvá na věky. Dobro a radost se nedají vymazat."
    V Oslu se po pietním aktu ve vládní čtvrti uskuteční bohoslužba a večer koncert před radnicí. Na pietních akcích, které se budou konat po celém Norsku, se očekává přes 100.000 lidí.

Lucio1 ( 22. července 2012 20:53 )

Ale nebyl to moc bleskový zásah policie., pokud tam vesele 90 minut střílel..Před 50 lety bych to pochopil, teď jen zírám..

Zobrazit celou diskusi