Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chovatelka zachránila zraněného koně: Popálený Šony vyhrává běh o život!

Autor: Slávka Červená, lmk - 
20. července 2012
06:11

Kdo má rád zvířata, se při pohledu na koně Šonyho (6) jen stěží ubrání slzám. Mladý valach prošel v květnu ohnivým peklem. Při požáru stájí u Loukova na Kroměřížsku byl popálen na 80 % těla. Nesmírně trpěl, ale chtěl žít. Za velkého úsilí majitelky Heleny Žejdlíkové (24) a jejích přátel boj vyhrává.

Stáj, kde bylo 29 koní včetně klisen s hříbaty, zapálil zřejmě žhář. Šony dopadl nejhůře. Ležel v plamenech a na jeho zoufalý řev místní dlouho nezapomenou. Nemohl chodit, trpěl ukrutnými bolestmi.

Utraťte ho! Tak sráželi mnozí psychicky na kolena majitelku. „To bych nedopustila. Všichni jsme brečeli, ale ani na vteřinu nezaváhali. A když projevil druhý den zájem o žrádlo, pustili jsme se hned do léčení,“ řekla tiše Helena. První dny byly kritické. Otékal, špatně dýchal, bojoval o život. Léčba chovatelku finančně zcela vyčerpala. Zvládala ji jen s podporou dobrých lidí. Za dva měsíce se totiž vyšplhala na 200 tisíc! „Šony do 10 dnů ztratil úplně srst a vrchní vrstvu kůže na většině těla. Prožívala jsem pocit beznaděje, probrečela noci. Ale již obrůstá a jeho jiskra v oku je nám všem odměnou,“ radovala se Helena.

Šonyho, který nebude zcela fit ještě hodně dlouho, nyní mažou ošetřovatelky kalciovou mastí. Sto gramů, což je pro koně jako kapka v moři, stojí stovku. Za každou pomoc jsou proto nesmírně vděčny.

Poděkování

Bez obětavých lidí by Helena s Olgou koně nezachránily. Obrovská pomoc přišla od výrobce zázračné masti Hemagel, kterou zprostředkovala Dagmar Hrdinová z Blesku, a koloidního stříbra od Marka Cihláře. „Poděkovat chceme ale úplně všem. Na Šonyho se skládaly i děti ze škol,“ dodala Helena Žejdlíková.

Video  Popálený kůň Šony se už zotavuje  - Slávka Červená
Video se připravuje ...

guthrun ( 23. července 2012 13:56 )

https://www.facebook.com/SonyObetPozaruStaje tady je facebook jsou tam všechny kontakty

tomvod ( 20. července 2012 16:14 )

Také rád přispěji na léky pro toho "koníka".Prosím redakci o číslo účtu.Děkuji Tom.

naidka ( 20. července 2012 16:03 )

chápu tvou opatrnost, v dnešní době je na místě. Život na hájence, jak píšeš dál, musí být dost náročný, co je práce a hlavně starostí kolem zvířat a kolem domu. Ale pro lidi, kteří mají rádi zvířata a přírodu je to to pravé ořechové.

heliiiis ( 20. července 2012 15:55 )

Dobrý den, těší mě Vás zájem pomoci, proto Vám zde sděluji svůj email: helena.zejdle@seznam.cz zde bývám většinou až večer v klidu zde Vám zodpovím více, jak a čím nám můžete pomoci atd.. Moc děkujeme za zájem pomáhat, dojímá nás kolik se najde dobrých lidí v dnešním světě.. s pozdravem Žejdlíková Helena a Šoník

abvydavatelstvi ( 20. července 2012 12:45 )

Jde mi o to pomoct chovatelce protože máme taky spoustu zvířat a vím jak museli všichni trpět a hlavně ten kůň...... ale si uvědom že v dnešní době podvodů a zlodějen musí byt člověk opatrný. .... to co jsi teď napsala me tak jsi měla napsat kompletní informaci k mailové adrese. ..... jinak děkujeme za adreu......

Zobrazit celou diskusi