Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Smrt turistů v Bulharsku: Odpálil se sebevražedný atentátník! Už 8 mrtvých

Autor: ČTK, šim - 
19. července 2012
08:22

Teroristický útok, který otřásl letní turistickou destinací, má na svědomí zřejmě sebevražedný atentátník. Při výbuchu v Burgasu zemřelo osm lidí. Panika a strach se dotýká i Čechů, kteří si Bulharsko oblíbili. Také na Ruzyni byly zpřísněny bezpečností podmínky.

Atentát byl zacílen na izraelské turisty, kteří se přepravovali z letiště do míst svých dovolených. Izrael z útoku obvinil Írán. Agentura Reuters s odvoláním na bulharského ministra vnitra Cvetana Cvetanova napsala, že útok je dílem sebevražedného atentátníka.

"Našli jsme osobu, která byla sebevražedným útočníkem. Ta osoba měla falešný řidičský průkaz ze Spojených států," uvedl bulharský ministr na letišti v Burgasu. Dříve přitom úřady vycházely z toho, že bomba byla umístěna v autobuse nebo zavazadle některého z cestujících.

Svědci v izraelské televizi popisovali, jak prchali dírou v autobusu za křiku raněných, mezi nimiž nechyběl 11letý chlapec a těhotná žena.

Izraelský ministr obrany Ehud Barak dnes v rozhlase ze spáchání atentátu obvinil příslušníky libanonských šíitských milic Hizballáh, kteří podle něj pracovali na zakázku Íránu. Hizballáh podíl na bombovém útoku podle agentury Interfax popřel.

Letadlo z Ostravy odklonili, bezpečnostní opatření zpřísnili i na Ruzyni

Výbuch nastal před pátou odpoledne. O dvě hodiny později měl v Burgasu přistát charter společnosti Holiday Czech Airlines z Ostravy. Byl odkloněn do Varny, stejně jako další letadla českých aerolinek. „Podle našich informací nebyli v době incidentu na letišti žádní čeští turisté,“ sdělil včera Petr Šatný, marketingový ředitel cestovní kanceláře Alexandria, která je největším touroperátorem v Bulharsku.

Do Burgasu v noci na dnešek přiletěl izraelský záchranný tým. Jeho hlavním cílem bude podle izraelského rozhlasu zpět do vlasti transportovat mrtvé a zraněné. Těch je více než 30, část z nich přitom utrpěla poranění těžká.

Útok na autobus s turisty měl za následek, že také na pražské Ruzyni byla přijata zvýšená bezpečnostní opatření. Byly posíleny hlídky cizenecké policie, situaci v areálu letiště mají pod kontrolou také psovodi se psy.

bejsbolman ( 20. července 2012 11:05 )

proč tahají muslimskou svoloč do Evropy?Proč?Židé s nimi mají své osobní neblahé zkušenosti a zažívají doslova peklo.My chytráci je ještě kritizujeme a poučujeme o humanitě.To se nám všem krutě vymstí.

bome ( 19. července 2012 21:48 )

no zaplat buh nejsem zidak, takze me nijak zvlast Vase gramatika nezajima, nicmene je nadmiru jasne o cem mluvim. A uz vubec nechapu, co ma gramatika spolecneho s odkazem na neco jineho, nez ty vase lzi, ktere zahlcuji tento svet!

nofar ( 19. července 2012 19:02 )

Tak bud gojim nebo gojove, rozhodne ne gojimove. Kdyz uz nekomu doporucujes nejake webbovky, mozna by sis mel prohlednout nejake, ktere se tykaji hebrejske gramatiky. 

bome ( 19. července 2012 18:43 )

oprava: 'nazyvaji'

bome ( 19. července 2012 18:40 )

Ja nikoho zaujimat nepotrebuji, to zide permanentne potrebuji vyvolavat ovzdusi, ze jsou utlacovani. Nejvetsi rasiste jsou bezprecedentne zide a vzdy usilovali o nadvladu nad touto planetou a proto jsou pronasledovani, jejich agresivni politika a neustale porusovani 20ti rezoluci OSN Izraelskym statem jiz radu let, musi logicky prinest sve ovoce. Bohuzel stat Izrael je jen vejicka na ohlupovani nas gojimu (jak nas zide nazivaji), tam ziji jen ubozi zide, to prave zlo pochazi odjinud.

Zobrazit celou diskusi