Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Za opilého kněze sloužil mši kamarád z ulice!

Autor: Zbyněk Schnapka - 
19. července 2012
06:24

Kdyby tak věřící v kostele ve Svitávkách u Boskovic věděli, kdo jim před lety místo jejich faráře sloužil mši, museli by se dodnes v jednom kuse křižovat! Zatímco jejich pastýř se válel namol opilý v sakristii, z kazatelny jim žehnal jeho nevysvěcený homosexuální kamarád.

Řeč je o dnes už bývalém knězi Stanislavu S. (61). Jak Blesk informoval, jde o jednoho z dvojice povedených božích služebníků, kteří se opíjeli tak, že museli být odváženi na záchytku v Jihlavě a pak za ni nezaplatili. Za poslední rok tam tak udělali dluh 16 tisíc korun.

„Musel jsem za Stanislava S. odsloužit dvě mše, abych zachránil pověst fary. On byl zpitý do němoty a vůbec o sobě nevěděl. Já tak oklamal věřící. Ale myslel jsem to dobře,“ svěřil se Blesku Zdeněk Šikl (45) z Prachatic, který dva roky žil u faráře ve Svitávkách.

Fernet kupovali po basách

A tam se tehdy děly věci. „Fernet se kupoval po basách, vodka po láhvích a on vypil vše, co mu přišlo pod ruku. Vždy pil až do okamžiku, kdy to s ním seklo a jemu bylo jedno, kde se válí,“ prozradil Blesku Šikl.

Kněze ožralu si ve Svitávkách pamatují. „Nějaký takový expert tady opravdu byl. Byl to problémový člověk, chodil do hospody a hodně pil,“ uvedl místostarosta Svitávek Jaroslav Zoubek.

Zdeněk Šikl (45) ukazuje fotku Stanislava S. (61), za kterého kdysi sloužil mši Zdeněk Šikl (45) ukazuje fotku Stanislava S. (61), za kterého kdysi sloužil mši | Blesk – Zbyněk Schnapka

„Já se s vámi o těchto záležitostech bavit nebudu,“ řekl Blesku současný farář ve Svitávkách Miroslav Sudoma a ihned zavěsil telefon. Bobříkem mlčení se obrnili i na brněnském biskupství.

Na plzeňském biskupství byli k Blesku ale mnohem vstřícnější. Potvrdili, že laik nemůže sloužit mši, a řešení jakéhokoliv prohřešku je v kompetenci biskupa, v tomto případě brněnského. „Na základě konkrétních faktů to musí vyhodnotit pan biskup, pod kterého farář patří,“ uvedl Ján Grajcár, sekretář plzeňského biskupa Františka Radkovského.

Konec mezi bezdomovci?

Kvůli problémům s pitím Stanislav S. vystřídal několik působišť. Mimo jiné byl v klášteře u řeholních sester v Anenské Studánce nebo v Charitním domě pro starší kněží a řeholní sestry v obci Moravec u Žďáru nad Sázavou. „Teď byste ho s největší pravděpodobností našli jako bezdomovce na hlavním nádraží v Praze,“ dodal Šikl.

milahaus ( 22. července 2012 19:31 )

 to je Svitávka ,, ne svitávkách .. aspon pište jak máte pane redaktore

londynskypes ( 19. července 2012 08:57 )

kobyla1

mazd ( 19. července 2012 08:54 )

Copak nemá rodinu která by mu pomohla.Nebo ty řádové sestry...

cvanhak ( 19. července 2012 07:53 )

No tak co mají dělat? starý a nový zákon mají nastudovanej,tak požívají krev páně když chlastaj to je v pohodě,když obracejí svůj zájem na chlapce to je problém ! A co na to Svatý stolec? má nějaké reference ?

Zobrazit celou diskusi