Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prezident se bojí o krásnou manželku: Bodyguard zabil jeho švagra i ministra obrany

Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
19. července 2012
10:03

Syrské nepokoje již trvají 16 měsíců a mají na kontě tisíce mrtvých. A bojí se už i prezident Asad a jeho pohledná manželka Asma. Oběťmi dalšího sebevražedného atentátu, za kterým údajně stojí jeden z prezidentových bodyguardů, se totiž stali ministr obrany a také jeho náměstek, prezidentův švagr.

Krize v Sýrii, která vypukla v březnu 2011, již stála životy sedmnácti tisíc lidí. Mezinárodní organizace by rády tomuhle šílenství konečně učinily přítrž. Změní na situaci něco smrt vysoce postaveného politika a prezidentova příbuzného?

Nepomáhají zatím ani sankce ze strany EU, vládní a povstalecké jednotky nadále bojují a prolévají krev. A čas od času se Damaškem rozlehnou výbuchy po sebevražedných atentátech. Ten poslední zasáhl přímo okruh nepříliš oblíbeného prezidenta Bašára Asada, tvrdě postupujícího proti opozičním povstalcům.

Atentátníkem nejspíš bodyguard z prezidenova okruhu

Kromě ministra obrany Dáuda Radžhy byl podle zpráv syrské státní televize zabit při včerejším atentátu na budovu národní bezpečnosti v centru syrské metropole i prezidentův švagr Ásif Šaukat, pracující jako náměstek ministra obrany.

V budově, kde k výbuchu došlo, se v tu dobu akorát konala schůzka vysokých režimních představitelů. Bombu odpálil patrně prezidentův bodyguard! Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný bezpečnostní zdroj.

Asad se bojí o rodinu: Manželku s dětmi odvezl z Damašku

O život v nemocnici bojoval ministr vnitra generál Muhammad Ibráhím Šaar, jeho stav je údajně stabilizovaný. Agentura DPA informovala o pěti mrtvých a dalších zraněných. celkem však při středečních nepokojích v Sýrii zahynulo přes 200 lidí, většinou civilistů...

Prezident Asad pak ze strachu o svou rodinu nechal podle zdrojů Reuters převézt svou pohlednou manželku Asmu a své děti do Latákíje, kde se nachází jeho letní rezidence. Od atentátu na bezpečnostní špičky svého režimu veřejně nevystoupil, ani nevydal prohlášení.

Sílí navíc hlasy na Asadovo odstoupení. Přidal se k nim i britský premiér David Cameron, toho času na návštěvě v Kábulu: "Nastal pro něj čas odejít, přišel čas pro předání moci v Sýrii," řekl dnes Cameron.

krojc ( 19. července 2012 13:03 )

Cituji: ...se v tu dobu akorát sešlo schůzka ... Opravdu stylistika , AKORÁT dobrá pro PLESK

Zobrazit celou diskusi