Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nacistický zločinec Csatáry (97) dopaden na útěku: Vinu odmítl!

Autor: simao, ČTK - 
18. července 2012
12:28

Když vypátrali jeho maďarský úkryt v luxusní budapešťské čtvrti, zmizel jeden z nejhledanějších nacistických zločinců László Csatáry (97) neznámo kam. Jenže daleko neutekl. Maďarské policii se ho podařilo vystopovat a nyní sedí za mřížemi. U výslechu však jakoukoliv vinu odmítl. Prý jen poslouchal příkazy...

Jak jim mohl sedmadevadesátiletý stařík utéct? Maďarská veřejnost byla rozhořčena, když vypátraný Lászlo Csatáry opět zmizel. Teď už je však za mřížemi. A nejspíš definitivně.

Csatáry je maďarský nacista a kolaborant, který se podílel na zvěrstvech lidí, slepě následujících Adolfa Hitlera.

Po válce však uprchl do Kanady, kde si změnil jméno a žil v Montrealu. Když však kanadské úřady přišly v roce 1995 na jeho pravou totožnost vrátil se do Evropy.

Nacista na útěku: Zodpovědný za tisíce židovských životů

Podle Centra Simona Wiesenthala, mezinárodní židovské organizace, patřil na seznam nejhledanějších uprchlých nacistických zločinců. Do Osvětimi poslal na 15 tisíc Židů, přežilo necelých pět set.

Když se ho podařilo novinářům z britského listu The Sun o víkendu vystopovat, zmizel opět. Nyní je však nacistický zločinec ve vazbě. Oznámila to agentura AP.

Csatáry neblaze proslul jako šéf policie a ghetta v Košicích. Vzhledem k pokročilému věku však není jisté, jak bude vypadat jeho trest.

"Odmítl obvinění ze zločinů, která proti němu byla vznesena. Jedna z jeho obhajob byla, že poslouchal příkazy," prohlásil na tiskové konferenci budapešťský prokurátor Tibor Ibolya. Csatáry, kterého prý našli na jiné adrese, než ho vypátrali britští novináři, také uvedl, že se zadržením počítal.

cvanhak ( 18. července 2012 18:54 )

V 97 letech si prožil celý život na svobodě,spravedlnost měla být rychlejší,co tedka s ním? vzhledem k vysokému věku to uhrajou na dlouholetou léčbu někde na léčebně.Snad jen ta morální satisfakce pomůže obětem,ale co sní v dnešní době

advokat2010 ( 18. července 2012 18:45 )

To je zajímavé. Maďar a nacista hmm. Ta informační zkratka Blesk.cz je ale obsahově naprosto prázdná. Koho kde zabil mi z toho není zřejmé, pochybuji, že tehdy on mohl vědět, že KT Osvětim není jen vazební zařízení, což byl jeho oficiální status. Tj s dnešní znalostí věcí soudit, je docela laciné. Co se týká těch aktivistů, tak by mne zajímalo, zda-li sejným metrem měří i svému nejoblíbenějšímu státu Izrael, který si s lidskými právy zrovna moc hlavu neláme. Jak se líbí potomkům nacistického běsnění etnicky segregované školství v Izraeli, etnicky selektivní zákazy vycházení apod. ? Nevím proč se neřídí heslem, co nemáš rád nedělej druhým. Je jiná doba a jistě nikdo Palestince nevyhlazuje, ale "jen" etnicky diskriminuje..., Špatný je princip rasismu, apartheidu a etnické či náboženské nesnášenslivosti posvěcený státem.

atakdale ( 18. července 2012 14:51 )

mě by zas zajímalo, čím podle tebe tenhle nacistickej vrah prošel... dyk se mu za celej život nic zlýho nestalo (i když mělo, jedině ho mohlo trápit svědomí, KDYBY HO MĚL)

atakdale ( 18. července 2012 14:50 )

tím jsem vyjádřila, že za války nechal zabít tisíce lidí a teď, když by se měl dostavit k zodpovědnosti, tak radši zdrhne a schovává se... kapišto?

1940 ( 18. července 2012 13:57 )

Navrhuji vládě nabídnout mu u nás azyl a vyznamenání za boj proti komunismu a nesvobodě.

Zobrazit celou diskusi