Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Únos Michalky: Chtěli ji vyměnit za dům v Německu, píše Bild

Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK, Jana Ulrichová - 
18. července 2012
10:10

Unesená Michalka z Trmic na Ústecku je doma, vyšetřování jejího případu však pokračuje. A německý Bild přišel s tím, že v něm nejspíš přijde překvapivý zvrat!

Několikatýdenní Michala z Trmic na Ústecku, která se před dvěma týdny stala obětí únosu, měla být vyměněna za dům s pozemkem v Německu. S odvoláním na zdroje z okruhu vyšetřovatelů to dnes na svém webu napsal deník Bild.

Německý deník již dříve spekuloval o tom, že se pachatelé se s rodinou oběti znali. Přesto se nyní jedná o závažné obvinění. Policisté ho však zatím komentovat s ohledem na probíhající vyšetřování nechtějí. 

Podílel se otec na únosu?

Tehdy osmnácti denní holčičku unesl přímo před očima její matky 4. července z kočárku za bílého dne Uwe Reiniker (50) z Durynska, který se předevčírem k činu doznal.

Michalka pak nedobrovolně urazila cestu dlouhou 600 kilometrů - do německého Neuwiedenu, než ji policie po několika dnech vypátrala v domě únosce. Ten pak skončil spolu se svou o tři roky mladší družkou ve vězení. K činu se doznal, motiv zatím jasný není. Na svobodě jsou pak vyšetřovány další dvě možné spolupachatelky.

Domů se holčička vrátila s velkou slávou v sobotu poté, co si pro ní do kojeneckého ústavu v německém Koblenzi jela její matka Běla (20). Podle Bildu o špinavém obchodu vědět neměla. Němci si však kladou otázku, zda byl do Michalky únosu zapleten její otec, kterého v den únosu "shodou okolností" sebrala, ale následně propustila česká policie.

Rodina si stojí za svým: Svoje děti nekrademe

Rodina od počátku tvrdila, že s únosem nemá nic společného, a nic se na tom nezměnilo ani teď. Dědeček z otcovy strany Miroslav Gombár už dříve na přímou otázku Blesku, zda v únosu nehrál roli jeho syn, odpověděl: „Pochybuju. Syn se skrývá, měl tady nějaké problémy, byl i v pátrání. Tohle by ale neudělal. My, cigáni, svoje děti nekrademe.“

Stejně reagoval i včera. „To není pravda, fakt není. Je to výmysl,“ tvrdil s tím, že za syna dá hlavu na špalek. Matka holčičky Běla znovu zopakovala, že by své děti nikdy neprodala. „Mě žádné pozemky nezajímají,“ řekla. I ona tvrdila, že otec holčičky byl po celou dobu schovaný s ní doma a v únosu miminka proto nemůže mít prsty.

Vyjádření policie

Podle policie se verzí o výměně Michalky za dům s pozemkem hájí oba zadržení. "Z toho, co má policie zatím k dispozici, nelze usuzovat, že by to byla pravda," uvedla policejní mluvčí Vronika Hyšplerová. Kde však pravda v případě Michalčina únosu stojí, to vůbec není jisté.

jaramila ( 25. července 2012 09:12 )

To dítě je nějaké moc bílé, na to že je romské. Přijde mi, že ho má s tím Němcem a byli domluveni, že jim ho za úplatu odnosí.Pak si to zřejmě rozmyslela...

kendex ( 23. července 2012 09:24 )

Tento článek je poslední o této kauze. Policista byl na oslavě a věc se u nás uzavřela. Nebudou přece hovořit o tom, že cigáni mohli něco nekalého způsobit.

eccehomo ( 22. července 2012 15:24 )

zajimave, ze se nikde nemuzu docist, kdo ten barak v Nemecku za dite nabizel a proc byl barak nabizen specialne za tohle mimino. Je jasne, ze se Blesk snazi udelat z matky nevinnou svetici, ale tenhle pribeh ma vic der nez Ementalsky syr. Pochybuji ale, ze se verejnost kdy dozvi uplnou pravdu, protoze je jasne, ze rodina byla namocena, takze se to cele zahrabe pod stul.

cikopi ( 22. července 2012 13:03 )

Podle me,matka neco vedet musela.Kazdy psycholog,ktery videl prvni nebo druhy rozhovor do TV,musel poznat z reci tela,ze lze.To jak sedela,poloha rukou a mluva....

polemika217 ( 20. července 2012 07:33 )

nevím, ale myslím si že tip, alebo info. o decku únosca mnel, keby mu išlo o tolen ukradnút nejaké decko príležitostí a možností je na svete dost.... tan človek vedel o aké decko idde i o aku rodinu.....nebol to náhodný čin...a tu už je vela otázek a odpovedí, myslím si , že tí namci neklamú , že to bolo dohodbuté...len ústečania nedodržali dohodu...ale trestný čin je to tak či tak...

Zobrazit celou diskusi