Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Faráře ožralu vyloučí z církve: Dluhy ze záchytky si musí zaplatit sám!

Páter Jiří B. v posledních letech vypomáhal na farnosti v Třešti
Páter Jiří B. v posledních letech vypomáhal na farnosti v Třešti  (Autor: Foto Blesk - Jiří Čada)
Autor: Jiří Čada, lmk - 
14. července 2012
16:32

Na pořádný malér ze strany svého zaměstnavatele, brněnského biskupství, si definitivně nyní zadělal třešťský duchovní Jiří B. (54). Jak Blesk již čtenáře informoval, ten se svým bývalým a starším kolegou Stanislavem S. (61) pořádně zatnul sekeru do rozpočtu jihlavské protialkoholní stanice. Za svých společných sedm pobytů v posledním více než roce na záchytce zanechali dluh ve výši 16 tisíc korun.

Naposledy koncem května pátera Jiřího v jeho alkoholovém rauši na ulici v Třešti posbírali s rozbitou hlavou jihlavští záchranáři. Po převozu do nemocnice a nezbytném ošetření skončil tento nezbedný sluha Boží opět, tentokrát už potřetí v rukou zřízenců jihlavské záchytky.

V léčebně je podruhé

To už však na biskupství došla jeho nadřízeným trpělivost a duchovní krátce poté už v pořadí podruhé putoval do protialkoholní léčebny.

„Bylo to jeho dobrovolné rozhodnutí,“ zdůrazňovala sice Martina Jandová ze sekretariátu diecézního biskupa Vojtěcha Cikerleho. Zároveň však obratem naznačila, že jeho záliba v alkoholu je v Brně štve už pěkných pár roků.

„V Třešti sloužil pouze ja výpomocný duchovní. Už řadu let nepůsobí samostatně a nemá tedy zodpovědnost za vedení farnosti,“ poznamenala Jandová.

Blesk pátral zda podobných případů není v Česku více. Na biskupství nám totiž tvrdili, že se jedná o ojedinělou záležitost.

„Za svoji praxi jsem už pár duchovními tady u nás setkal, ale jinak nepijí nijak výjimečně víc než ostatní. To existují daleko nebezpečnější profese, jako jsou například číšníci nebo taxikáři,“ řekl Blesku primář protialkoholní léčebny v Praze-Bohnicích Karel Nešpor.

„Pan farář když se napil, tak by pokřtil snad i koně,“ zavzpomínal i po letech na působení pátera Jiřího B. na faře v Batelově na Jihlavsku jeden z místních farníků.

Církev platit nebude

Nad osudem jeho kumpána, bývalého faráře Stanislava S., který se s Jiřím B. pravidelně střídal na jihlavské záchytce církev už dávno zlomila kříž. „Knězem už není dlouho. Nevíme o něm nic ani, kde se vyskytuje,“ poznamenala Martina Jandová.

Třešťského pomocného duchovního nyní čeká po návratu z léčení patrně tvrdý ortel.

„Jeho morální přestupek bude řešen podle kodexu církevního práva. Finanční újmy, které způsobil bude muset uhradit sám,“ zdůraznila Jandová.

 

celka ( 23. října 2013 10:24 )

Kdepak, farář je kněz, který má farnost.

ivkanatka ( 15. července 2012 11:03 )

Káže vodu, pije víno ! Společnost je morálně v úpadku, stejně tak jako v ekonomické krizi. A to se ty církevní krysy nestydí bojovat za navrácení majetku !!!!?!? Já myslela, že oni žijí skromně, ale jak je vidět, peníze jsou až na 1. místě i v církvi. Pánbůh s námi ! Ámen

hofihofi ( 15. července 2012 10:07 )

To kamarade moc neslo, tehdejsi dospela populace byla prevazne verici, teprve jejich deti na cirkev zapomneli. V mestech to nebylo tak markantni, ale vesnmice po valce byly tezce zavisle na cirkvi. Staleti vymyvani mozku prostžym lidem.

rezacek ( 14. července 2012 22:56 )

Prznit chlapečky - však on se jich Gauner Graubner zastane (na cestě k sudeťákům, aby jim sloužil mše), stejně jako ten jejich Hitlerjugend Heiligenführer - Papa Ratzi.

rezacek ( 14. července 2012 22:54 )

Málo důsledná proticírkevní politika - největší chyba totalitní KSČ.

Zobrazit celou diskusi