Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zbabělý kapitán Concordie se omluvil za smrt 32 lidí: Byla to banální nehoda...

Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
12. července 2012
05:22

Poprvé otevřeně promluvil před televizními kamerami a vystoupil s omluvou za ztroskotání lodi Concordia, kterou navedl do zkázy. Kapitánu Schettinovi však jeho omluva příliš nevyšla. Tragickou nehodu, při které zemřelo 32 lidí, označil za banální...

Od ledna leží Concordie ve Středozemním moři u ostrova Giglio a stále nebyla odklizen. Práce na jeho odstraňování vraku luxusního plavidla začaly v květnu, vyproštění lodi a její odvlečení ale potrvá zhruba rok. Je to jakési memento tragédie, která se odehrála u italských břehů.

Kapitán ztroskotané lodi Costa Concordia Francesco Schettino se teprve toto úterý veřejně omluvil před televizními kamerami za nehodu, při níž zahynulo 32 lidí. A neudělal to však zrovna nejšťastnějším způsobem.

Schettino promluvil: Za 1, 3 milionu

"Byla to banální nehoda," nechal se Schettino slyšet. A snažil se to vysvětlit. "Selhala při ní komunikace mezi lidskými bytostmi, což způsobilo nedorozumění... Bylo to, jako by vypadl proud v hlavách všech i v přístrojích," omlouvá Schettino událost, kterou mu mnozí dávají dodnes za vinu.

Dodnes prý myslí na oběti neštěstí, se kterým bude již navždy spojovaný. Ale nezapomíná ani na vlastní prospěch - za poskytnutý rozhovor vyinkasoval v přepočtu 1,3 milionu korun...

Kapitánovi hrozí až 15 let

Luxusní loď Costa Concordia havarovala 13. ledna při plavbě podél italského pobřeží. V době nehody bylo na palubě lodi přes 4200 lidí, více než tři desítky z nich zemřely.

Podle vyšetřovatelů ztroskotání zavinil Schettino riskantním manévrem. Vedle chyb při řízení plavidla je však obviněn i ze zabití z nedbalosti. A k dobru mu nepřidalo ani předčasné opuštění lodi. Pro zbabělého kapitána rozhodně neplatilo, že by svou loď opouštěl jako poslední... Hrozí mu až 15 let vězení.

Spolu s kapitánem plavidla, který byl nedávno propuštěn z domácího vězení, je obviněno dalších osm zaměstnanců společnosti Costa Crociere, jež plavidlo provozovala. V rozhovoru Schettino připustil, že nejednal dostatečně rozhodně, když se loď dostala příliš blízko břehu. Zároveň ale potvrdil, že to ale nebyl on, kdo v době nehody loď skutečně řídil.

marie60 ( 12. července 2012 06:47 )

Je to podělaný machýrek.Už měl dávno sedět za mřížemi.Nejradši by hodil vinu na druhé, je nemlich takový ,jak ti naši politici .

Zobrazit celou diskusi