Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Exkluzivní foto: Michalku unesl řidič kamionu! Proč?

Autor: Helena Lacinová, Josef Šťastna - 
11. července 2012
05:00

Unesená Michalka z Trmic se našla v Německu. Třítýdenní miminko je v pořádku. Policie dopadla nedaleko Koblenze u Bonnu čtveřici únosců – německy mluvící tři ženy a jednoho muže. Blesku se podařilo získat fotografii únosce. Jedná se o řidiče kamionu jménem Uwe Reiniker (50). Co chtěl s miminkem dělat?

Unesená Michalka Janová je zdravá, nalezli ji v Německu. Šťastná matka čeká, až ji přivezou dceru domů.

Německá policie zadržela čtyři pachatele. Tři ženy a jednoho muže. Všichni jsou ve vyšetřovací vazbě na území Spolkové republiky Německo. Blesk ve spolupráci s německým Bildem získal fotku jednoho z únosců. 

Toto je jeden z únosců - nenápadný řidič kamionu

Únosce Michalky se jmenuje Uwe Reiniker (50), pracoval jako řidič kamionu, jezdil především mezi Rakouskem a Švýcarskem, svoji matku kontaktoval naposledy na začátku roku. Matka o něm téměř nic nevěděla. Od ní pochází i tato stará rodinná fotografie, kterou matka únosce předala německým policistům. Reineker je na ní s jednou ze svých dcer. Padesátník má dvě, kterým je v současnosti kolem 20 a 30 let.

Toto je jeden z únosců třítýdenní Michalky. Na rodinné fotografii s dcerou Toto je jeden z únosců třítýdenní Michalky. Na rodinné fotografii s dcerou | Bild

Proč Reiniker miminko unesl?

Nabízí se několik variant!  Blesk.cz se pokusil odhadnout, s kterými motivy policie pracuje a jakým směrem se ubírá vyšetřování. 

1. Reiniker pracoval na objednávku. Například pro někoho, kdo si nemůže dovolit adopci a toužil po dítěti.

2. Reiniker pracoval na objednávku pedofilů. Michalku by v tom případě čekal hrozivý osud ve spárech zvrhlíků. Mohla být pak třeba zneužita v sadistických pornofilmech. 

3. Únos kvůli výkupnému. Reiniker chtěl později rodinu kontaktovat a požadovat za Michalku peníze.

4. Reiniker si chtěl Michalku ponechat a z nějakého důvodu ji vydávat za vlastní dceru.

5. Otec Michalky kšeftoval v Německu s auty, únos souvisí s jeho podnikáním. 

Místa únosu a nálezu malé Michalky: Ústí nad Labem a německý Neuwied (u města Koblenz) Místa únosu a nálezu malé Michalky: Ústí nad Labem a německý Neuwied (u města Koblenz) | INT, Infografika Blesku

Michalku našli i díky autu

Dítě našli policisté v městě Neuwied nedaleko Frankfurtu nad Mohanem. Na její stopu je prý přivedlo auto, kterým ji údajný únosce odvezl z místa činu. Podle informací Bildu z vozidla únosců při útěku z Česka odpadla ukradená česká registrační značka a místo ní se objevila německá poznávací značka. Policisté na jejím základě zjistili, že vůz patří jedné německé půjčovně. Informace, které v ní vyšetřovatelé získali, pak v krátké době vedly k dopadení únosců.

Blesku se jako prvnímu podařilo už ráno zjistit, že identifikace dítěte proběhla na základě odebraných vzorků pro porovnání DNA. Ty transportoval do Německa vrtulník, aniž by matka za dítětem vyjela. Policistům však potvrdila na předložené fotografii, že jde o její Michalku.

Rodina děkuje

Dítě je podle oficiálních informací stále v německé nemocnici a po procesních úkonech by ho měla převzít sociální pracovnice a pak až předat matce. Ta se včera nechtěla vyjádřit. „Poděkuje všem, až bude mít malou v náručí. Já za sebe však děkuji už dnes. Za nasazení policistů, novinářů a obyčejných lidí, aby moji vnučku našli,“ řekl Radomír Niedl, její otec a dědeček Michalky. Dodal, že vnučka by už dnes mohla být doma a u své matky Běly (20).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aston70 ( 15. července 2012 13:43 )

Nedozvi,i kdyby zjistili pravdu jak to bylo,tak to nebudou verejne hlasit.Se divejte jak cerny radej po republice a pak rict,ze to bylo nahrany?Ted maj 1x kladnou cernou hrdinku.

juklicek ( 12. července 2012 17:39 )

správně orkan, velice správně

orkan225 ( 12. července 2012 15:30 )

Nejde mi do hlavy reakce matky - unesou jí dítě a ona vzápětí vyháže všechny jeho věci, hračky, kočárek, vaničku? Tak já se budu rozpadat hrůzou nad tím, že možná nikdy svoje dítě neuvidím a půjdu vyházet všechno co po něm zbylo někam na smeťák? Takhle rychle to neudělá ani máma, které to dítě umře. Takhle rychle to ale udělá jen ženská, která ho prodala.

aronak ( 12. července 2012 08:09 )

Ve dvaceti mít už třetí dítě, to už také o něčem svědčí. Nerozumím, proč jsou rušeny pod ostatními články diskuze

kaonkl ( 11. července 2012 19:56 )

Tolik možných motivů .. a co třebas ten nezmíněný, že tzv. otec,co teď bručí ve vězení, není ve skutečnosti otcem, ale kdosi jiný, klidně tenhle řidič kamionu nebo některý z jeho dospělých potomků ??

Zobrazit celou diskusi