Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V Německu našli unesenou Michalku: Poslali za ní DNA vzorek matky

Autor: jos, simao.k, Helena Lacinová, ljš - 
10. července 2012
11:50

V Německu našli unesenou třítýdenní Michalku Janovou z Ústí nad Labem! Již včera večer odletěl do Německa vrtulník se vzorkem DNA matky, aby mohlo být dítě s určitostí identifikováno. V souvislosti s únosem byli zatčeni čtyři Němci.

Blesku informaci o nálezu miminka, uneseného z Ústí nad Labem matce přímo z kočárku, potvrdil šéf ústecké policie Vladimír Danyluk. Podle našich informací se totožnost ověřuje pomocí vzorků DNA, které přivezl do Německa vrtulník.

Dítě bylo nalezeno v městě Koblenz u Frankfurtu nad Mohanem. V souvislosti s jeho únosem byli zatčeni čtyři lidé, kteří jsou podle policie cizinci. Jedná se o jednoho muže a tři ženy, všichni jsou Němci.

Na její stopu je prý přivedlo auto, kterým ji údajný únosce odvezl z místa činu. Podle informací Bildu z vozidla únosců při útěku z Česka odpadla ukradená česká registrační značka a místo ní se objevila německá poznávací značka. Policisté na jejím základě zjistili, že vůz patří jedné německé půjčovně. Informace, které v ní vyšetřovatelé získali, pak v krátké době vedly k dopadení únosců.

Předchozí spekulace, že by s únosem dítěte mohl mít něco společného otec dítěte, policie vyvrátila s tím, že ten nastoupil nedávno do českého vězení.


Zobrazit místo Místo, kde našli malou Michalku na větší mapě

O motivu únosu policisté zatím mlčí kvůli probíhajícímu vyšetřování. Ve hře jsou podle Danyluka tři verze: únos náhodného dítěte, plánovaný únos a únos v rámci komunity.

V Ústí mělo auto ukradené značky

"Výslechy a rozborem policejních záznamů, jsem zjistili, že vozidlo odjelo do Německa s falešnými SPZ. Okamžitě byl sestaven speciální tým z nejlepších kriminalistů," řekl Danyluk na tiskové konferenci. Značky byly ukradeny jinému vozidlu v Ústí nad Labem, což policii potvrdilo variantu, že byla holčička unesena do Německa.

Německá policie Michalku vypátrala už v pondělí kolem 15. hodiny. Rodina se o nalezení holčičky dozvěděla už včera pozdě večer a předběžně ji identifikovala podle fotografií.

Miminko je v péči lékařů, ale mělo by být v pořádku. Není zatím jasné, kdy by se měla Michalka vrátit z Německa zpět - zda ještě během dneška, či zítra.

Hledala se ve třech zemích

Do pátrání po holčičce byly zapojeny policejní jednotky z Čech, ale také Německa a Polska. Michalku vytáhl matce z kočárku za bílého dne na ústeckém předměstí Trmice neznámý muž a dříve, než stačila zkoprnělá matka zareagovat, naložil dítě do černého auta VW s odcizenou poznávací značkou a vyrazil směrem ke státním hranicím.

Co přesně za únosem stálo, to zatím policie prošetřuje. Verzí, co se v Ústí přesně stalo, je stále několik. Na oficiální vyjádření policie se zatím čeká.

Také policie v Drážďanech spolu se státním zastupitelstvím chystá v nejbližší době prohlášení pro média, které se týká případu uneseného dítěte. Uvedla to mluvčí zemského kriminálního úřadu v Drážďanech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tatarata ( 14. července 2012 21:43 )

Rada bych vedela zda byly řadne odvedene dane z prijmu.

dior ( 14. července 2012 14:00 )

alma.querrida..........chtela bych vedet co ty?jsi za osklive stvoreni,..uz tvuj charakter znaci ze jsi netvor!

dior ( 14. července 2012 13:58 )

Vidite?sibuna..............misto citu,.mate starosti co mela matka na usich!!!!!!...a na prstech?....a toto se jmenuje zavist!nic jineho.Stydte se ,..vsichni,.co,pisete o matce,.a nebohym diteti,..kez by se vam stalo totez!!

lukreciaborgia ( 14. července 2012 10:28 )

Ta malá se jmenuje a má v rodném listě jméno Michelle.Rodný list otiskli místní noviny přímo z porodnice.

nm48 ( 13. července 2012 09:45 )

ještě maličkost i když to neni,kdo zaplatí vrtulník a veškeré manévry stím spojené cikánka se chlubila že dá miliony tak ať si to zaplatí ze své kapsy já nechci dát ani korunu!

Zobrazit celou diskusi