Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Rakousku shořel český autobus, děti ohni unikly o vlásek

Autor: ČTK, Josef Šťastna, eis - 
10. července 2012
07:11

Český autobus plný dětí začal najednou hořet nedaleko rakouského města Wolfsberg. Na místě zasahovalo asi 40 korutanských hasičů. Všech 38 cestujících (zejména dětí) dokázalo autobus včas opustit a nikdo nebyl zraněn.

Autobus začal hořet pár minut před půlnocí poblíž korutanského města Wolfsberg. Rakouská policie podle prvních poznatků zjištěných na místě počítá s variantou, že za zkázou autobusu stojí technická závada.

Vyděšené děti byly odvezeny do města Wolfsberg, kde vyčkaly na příjezd náhradního autobusu.

Na místě zasahovaly asi čtyři desítky hasičů. Na dvě hodiny byla zablokována dálnice ve směru na Vídeň. Hasiči dostaly plameny pod kontrolu během 20 minut.

"Velké štěstí bylo, že autobus nezačal hořet přímo v tunelu," řekl pro ORF jeden z rakouských policistů. To by zřejmě mělo tragické následky. Řidič naštěstí dokázal před Gräbernským tunelem zastavit. Podle informací rakouské policie se děti vracely z Itálie.  

Autobus patřil jihomoravské společnosti Autobusy Vrábel. Zástupce firmy pro ČTK řekl, že autobus byl starý pět let a jeho nákupní cena byla dva miliony korun.

Měli jsme strach, řekla matka

„Měli jsme velký strach, asi větší než děti, kteří to celé braly jako dobrodružství,“ řekla Blesku jedna z matek, které v úterý dopoledne čekaly na příjezd autobusu v Dolních Dunajovicích.

Štěstím bylo, že chvíli před nehodou stál autobus na odpočívadle a děti proto nespaly. „Upozornily proto řidiče, že se v zadní části autobusu objevil kouř,“ uvedl dopravce Jan Vrábel, který hned do Rakouska vypravil náhradní autobus. „Děti jsou všechny v pořádku, to je hlavní,“ dodal dopravce.

Stali jste se svědky požáru autobusu v Rakousku? Měli jste na jeho palubě někoho blízkého? Nebo máte fotografii z místa rakouského dramatu? Napište nám na adresu tip@blesk.cz, nebo nám zavolejte na tel. 724 014 586

brekekesalami ( 10. července 2012 09:31 )

no, pěkný táboráček

waserman ( 10. července 2012 08:37 )

Píše se jen o českých autobusech nebo hoří a havarují i z jiných států? Jen se ptám

Zobrazit celou diskusi