Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Na střechu vily Milada vylezlo 10 squatterů: Policie se je snažila dostat dolů celý den

Autor: ČTK, mok - 
1. července 2012
19:00

Pražští policisté měli rušný večer. Vilu Miladu totiž obsadilo kolem půl desáté 40 squatterů. Deset z nich ale vylezlo na střechu a odmítalo slézt. Po celodenním vyjednávání nakonec vilu opustili.

Policisté na Praze 8 museli zasahovat proti 40 squatterům, ti se totiž opět usadili ve vile Milada. Po dlouhém a neúspěšném vyjednávání nakonec muselo do akce sto policistů a vrtulník. "Policisté použili páčidla, beranidla a motorové pily, aby se probili barikádami," uvedla policejní mluvčí Jana Rösslerová serveru idnes.cz.

Na okolních služebnách skončilo 24 squatterů kvůli přestupku, čtyři utrpěli lehké zranění. „Policistům se podařilo ve vile zajistit 24 osob pro podezření ze spáchání přestupku neuposlechnutí výzvy,“ dodala mluvčí .

Problém byl se zbylými 10 squattery, kteří vylezli na střechu budovy a odmítali slézt. Policie totiž neznala bezpečný způsob, jak lidi ze střechy dostat, proto s nimi vyjednávala a snažila se je přesvědčit, aby slezli sami.

 Kolem poledne přišly squattery na střeše podpořit asi dvě desítky lidí. Uváděli, že policisté při zásahu utvořili "uličku jako za socialismu", ale nebylo to prý nic strašného. Dorazil i nestor českého anarchismu Jakub Polák.

Squatteři se údajně boli slézt, protože očekávali od policie nakládačku. Policejní mluvčí ale toto tvrzení okamžitě odmítla. Je to nesmysl, k žádnému napadání nemáme důvod. Snažíme se lidem na střeše vysvětlit, že pokud slezou ze střechy dobrovolně a nebudou útočit, vůbec nic se jim nestane," řekla serveru iDnes.cz Rösslerová.

Až ve večerních hodinách se rozhodli squatteři slézt pod podmínkou, že si veškerou aparaturu  budou moci odvézt. Policie proto jednu z dívek doprovodila k autu, se kterým dorazila k vile.

Policie podle Rösslerové všechny převeze na různá místní policejní oddělení v Praze 8 k podání vysvětlení. Případ policisté předají k řešení místní radnici.

pompiduik ( 2. července 2012 06:54 )

Zfetované debily by měli z té střechy sundat vodním dělem

jahodove_ticho ( 1. července 2012 20:41 )

Vcelku s Vámi souhlasím. Jen je mi jedno divné. 3 roky je Milada vyklizená a nic... dál tam stojí zničená. Proč jí neprodaj? neopraví? nevyužijí? Dneska mi pobavila věta ve zprávách, že jsou problémy s pozemky kolem Milady? Myslí si, že jsou lidi lDlOTl?? Dle katastru, jest majitel vily i pozemků kolem stejný: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy A těžko to blokujou ty dvě ženský co vlastní sousední vilu! Tady prostě někdo hraje nějakou levárnu a bordel se squatery se mu hodí do krámu!

Lucio1 ( 1. července 2012 19:58 )

Gumové projektily nejsou? Tak holt normálníma.,policie by se měla zabývat jinými věcmi než pár úchyly na střeše.

naidka ( 1. července 2012 16:28 )

jo, právě nachystali udírnu.

bobina ( 1. července 2012 15:24 )

Ať je to jak je to,v každém případě je to něčí majetek a tak nemají právo tam cokoli pohledávat. Na druhou stranu je ten bordel u nás umožněn vládou,která schvaluje špatné zákony a jde tedy jen o přestupek. Tito nemakačenkové s volnomyšlenkovým režimem jsou zralí na krumpáč do ruky,kouli na nohu a do lomu s nimi. Tam by si mohli dokazovat své frajerství a nespoutanost jak je libo,nikoho by tím neomezovali a vykonali by něco užitečného.

Zobrazit celou diskusi