Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dvojčata Natálka a Terezka z autobusu smrti: Už jsou doma!

Autor: šim - 
30. června 2012
16:05

Prožily si hotové peklo. Třináctileté sestřičky Natálka a Terezka místo dovádění u moře skončily s těžkými zraněními v nemocnici. Obě spolu s jejich babičkou a dalšími cestujícími seděly v autobuse smrti, který minulou sobotu boural na chorvatské dálnici. Nyní se dívenky konečně dostaly domů.

Armádní speciál přistál na kbelském letišti krátce po třetí hodině odpolední. Na jeho palubě byla dvojčata Natálka a Terezka (13) a jedna dospělá zraněná žena. Jsou posledními zraněnými cestujícími, kteří dosud zůstávali v chorvatských nemocnicích.

Terezka měla ze všech přeživších nejvážnější zranění. Poraněné má obě nohy a vážně zasažený mozek, oblast břicha a hrudníku. Chorvatští lékaři ji dokonce museli napojit na umělou plicní ventilaci. Několik dnů byla v umělém spánku.

Zranění její sestřičky Natálky sice tak vážná nebyla, přesto se musela také podrobit operaci. Obě byly v nemocnici v Záhřebu a odtud byly také transportovány do Česka. Na přistávací ploše letiště v Kbelích byl připraven vrtulník, do kterého byly dívenky přeloženy a okamžitě převezeny do Thomayerovy nemocnice.

 "Byla v Záhřebu dobře ošetřena, povedlo se je převést, aniž by došlo ke zhoršení stavu. Další léčení bude nějakou dobu trvat, ale troufám si říci, že jsou mimo ohrožení života," komentoval jejich stav anesteziolog  Michal Mareček. Zraněná žena byla převezena do Střešovic. S ní přicestovala i její dcera.

Náměstek ministra zahraničí Tomáš Dub na tiskové konferenci po příletu poznamenal, že nyní jsou v ČR už všichni turisté z havarovaného autobusu.

Na palubě speciálně upraveného letounu byli tři vojenští anesteziologové, tři zdravotní sestry a psycholog. Stroj byl pro tento let upraven do verze označované jako "medevac", kdy byl vybaven dvěma lůžky pro lehčeji zraněné a dvěma jednotkami označovanými jako PTU, u nichž je k dispozici třeba kvalitní plicní ventilátor, odsávačka nebo monitor základních životních funkcí. Součástí sestavy je mimo jiné také také špičkový defibrilátor, díky němuž lze podporovat srdeční činnost.

Dívenky jely do Chorvatska se svou babičkou a dvěma sestřenicemi. Babička a jedna sestřenice při nehodě zemřely, druhá sestřenice vyvázla jako zázrakem bez zranění.

Autobus, který na chorvatské dálnici havaroval brzy ráno v sobotu 23. června, vezl na dovolenou 51 lidí. Osm z nich, včetně jednoho řidiče, při nehodě zemřelo. Příčinou nehody, kterou dosud vyšetřuje policie, byl zřejmě mikrospánek řidiče.

danyka ( 2. července 2012 10:03 )

a ty jsi vítěz, co? Holčičkám přeji úplné uzdravení a v dalším životě už jenom štěstí a lásku.

popocatepetl ( 30. června 2012 20:38 )

Kdepak, dvojčata se ještě neuzdravila, jen už byla schopná převozu (na přístrojích).Jednu z nich čeká ještě hodně dlouhá cesta. Rodičům a tetě se strýcem přeji hodně síly, je to velká tragédie v jediné rodíně. Děvčátkům hlavně přeji úplné uzdravení.

marie60 ( 30. června 2012 18:25 )

Bleskáčí, tak proč jste tenkrát psali, že babička dvojčat žije ? Kéž by se všichni uzdravili a ta dívenka byla pak bez následků..Držím jim palce.

bledulkafialka ( 30. června 2012 18:11 )

To je dobře že už jsou všichni doma hlavně jim přeju aby se brzy uzdravili a na tu hrůzu zapoměli..

avana ( 30. června 2012 17:35 )

Keď sa stala nejaká tragická udalosť Slovákov, tak hneď vyvesili foto tragicky zosnulých, tak vážení slovenskí novinári, berte si príklad od tých českých, ktorí sa nedokážu až tak na nešťastí priživovať, ako Vy.

Zobrazit celou diskusi