Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Statistika nuda je: Deváťáci si raději užívají sexu, alkoholu a marihuany

Zájem nezletilých o sex roste. Jestli ono to nebude tím, že ho vidí všude kolem (ilustrační foto)
Zájem nezletilých o sex roste. Jestli ono to nebude tím, že ho vidí všude kolem (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
28. června 2012
16:46

Chlapci i dívky mají málo pohybu, nezdravě jí, vysedávají u počítačů a v 15 letech se začíná takřka polovina chlapců oddávat alkoholovým radovánkám. Ještě před dovršením 15 let přitom souloží 25 mladých slečen ze sta. Nezletilé dívky navíc kouří (tabákové výrobky) takřka nejčastěji v Evropě. Výsledky nového mezinárodního průzkumu jsou zarážející...

Takoví jsme nebyli, když jsme byli mladí, posteskne si nejeden příslušník starší generace směrem k současné mládeži. A podle průzkumů má v lecčems pravdu. Životní styl dětí povinných školní docházkou upadá! Dokazuje to Mezinárodní zpráva o zdraví a životním stylu dětí a školáků, která přinesla opět spoustu zajímavého čtení.

Novinářům zprávu představil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Zpráva je výsledkem studie, které se v roce 2010 zúčastnilo na 230 tisíc dětí od 11 do 15 let z 41 zemí světa, z nich 5686 z ČR.

České děti: Málo pohybu, dostupný alkohol a sex před patnáctkou

Jaké jsou tedy podle průzkumu české děti? V Čechách bují hned řada nešvarů více. Problémy se vyskytují především v oblasti cigaret a alkoholu. Dobře na tom ale české děti nejsou ani s pohybem a stravováním. A kapitolu samu pro sebe tvoří sex.

Jsou obtloustlé!

Hned tři čtvrtiny českých dětí nesplňují podle průzkumu mezinárodní doporučení pro pohybovou aktivitu, to znamená, že nemají ani 60 minut pohybu každý den. Nadváhou nebo obezitou trpí pětina chlapců a desetina dívek.

Jestli ono to také nebude tím, že sedm z deseti dětí tráví více než dvě hodiny denně u počítače... A nebo že v 15 letech pravidelně snídá jen 46% chlapců a 42% dívek. Česko je každopádně jednou ze zemí, které mezinárodní organizace právě za obezitu dlouhodobě kritizují.

Holdují cigaretám a alkoholu

České školačky ve věku 13 let kouří cigarety skoro nejčastěji v Evropě. Nešvarů se ale mezi českou mládeží rozmohlo víc (ilustrační foto) České školačky ve věku 13 let kouří cigarety skoro nejčastěji v Evropě. Nešvarů se ale mezi českou mládeží rozmohlo víc (ilustrační foto) | Profimedia.cz
Více než polovina třináctiletých a tři čtvrtiny patnáctiletých zkusily kouření. Pravidelně kouří 18% patnáctiletých. Dívky přitom kouří častěji než chlapci. V mezinárodním srovnání tak Češky ve věku 13 let zaujímají v kouření 2. místo za dívkami z Grónska. A nadále se rozmáhá také užívání marihuany mezi mladistvými.  

V pití alkoholu dělají mladiství "čest" vyhlášeným dospělým pijanům z ČR - již se neříká co Čech, to muzikant, ale co Čech, to půllitr. Třináctiletí i patnáctiletí z ČR jsou co se alkoholu týče na 1. příčce. "Nejpřekvapivějším zjištěním je snadná dostupnost alkoholu pro děti," sdělil ke zprávě ministr zdravotnictví. Jinak ho prý ve zprávě nic nepřekvapilo.

Pohlavní styk i před 15. narozeninami!

Překvapivých údajů přitom zpráva přece jen pár přináší. Pan ministr se ale pravděpodobně ani nediví, že 20% chlapců a 25 % dívek z 9. tříd má zkušenosti se sexem! Řada dívek přitom získala zkušenost s pohlavním stykem ještě před završením 15 let.

"Ke zdravému životnímu stylu ale nelze donutit obyvatele ze dne na den," řekl ministr a chystá novou koncepci prevence zaměřené na zdravý životní styl.

zemekf ( 29. června 2012 08:28 )

absolutně souhlasím, můžu ještě přidat, že v jádru nejsme moc pokrytečtí a své ,,hříšky,, klidně přiznáváme, proto, zřejmě ty statistiky vycházejí tak jak vycházejí.

pepazdp ( 29. června 2012 02:40 )

tomik, ty jsi buď sám buzik, nebo takovej kripl, co ho do žádný nornální klučičí party nikdo nechtěl Normální chlap by takovou kravinu nenapsal I když už ti jde myšlení totálně šejdrem, pokud bys měl IQ aspoň jako delfín, tak když jsem psal, že se vždycky nějaká ochotná našla, tak bys nemoh začít s kravinama o buzikách. Jenže kam ty se hrabeš na delfína

mutaky ( 28. června 2012 22:59 )

Tak to bylo a bude v každé době. Akorát dříve se o tom nemluvilo. Ono se vlastně dříve o sexu nemluvilo vůbec, natož ve spojení se školáky ze základní školy.

londynskypes ( 28. června 2012 19:34 )

to nejsou uz male deti ,ale s m r a d i nevychovani

pepazdp ( 28. června 2012 18:29 )

Děti jsou sice ovlivnitelný, ale co já vím, tak kluci vždycky začínali brzo jak to na ně od přírody přišlo, ať to kolem sebe viděli nebo ne. Když to vezmu podle sebe a kluků z tehdejší naší party, ročník 1963 + -autobus, tak tahle potřeba přicházela tak kolem 13týho roku a málo kdo znás byl odkázanej jenom na ruční práci. Vždycky se nějaká ochotná našla. Někdo uhnal mládě, někdo se učil jezdit na starym kole. Myslím, že je to stejný v každý době. Rozdíl je v tom, že někdy se to rozpatlává a dělaj se statistiky a podobný ptákoviny, jindy se o tom mlčí a nikdo se tím nezabejvá jako by se to vůbec nedělo.

Zobrazit celou diskusi