Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Opravdový znalec: Vypracoval posudek na OKD a stát připravil o miliardy

Ostravsko-karvinské doly dnes vlastní miliardář Bakala. Koupil je od firmy Karbon Invest, která je získala od státu za podivných okolností
Ostravsko-karvinské doly dnes vlastní miliardář Bakala. Koupil je od firmy Karbon Invest, která je získala od státu za podivných okolností  (Autor: Archiv Blesku, OKD)
Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
28. června 2012
14:35

Tak tenhle soudní znalec se nejspíš opravdu vyznamenal. Podle protikorupční policie připravil stát hned o 3,4 miliardy korun při privatizaci Ostravsko-karvinských dolů. Státní podíl tehdy výhodně odkoupili majitelé, kteří o pár měsíců později prodali svůj podíl miliardáři Bakalovi.

Kriminalisté začali stíhat znalce Rudolfa D., který v roce 2004 vypracoval údajně velmi nepřesný posudek na ocenění majetku státu v Ostravsko-karvinských dolech (OKD).

Fond národního majetku tehdy vlastnil 46% akcií a svůj podíl v OKD prodal za nadvlády kabinetu Stanislava Grosse za 4,1 miliardy korun. Kupujícím byla společnost Karbon Invest, která již tehdy vlastnila nadpoloviční většinu akcií v OKD, odkoupených v roce 1998.

Státu díky nepřesnému posudku vznikla škoda 3,4 miliardy korun. Cena státního podílu měla být minimálně 7,5 miliard, tvrdí mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Soukromá společnost Ernst & Young však státní podíl vyčíslila dokonce až na 24 miliard! V tom případě by šlo o ještě závratnější škodu...

Znalec se brání: Hodili to na mě

Obviněný znalec Rudolf D. prý podle policie při posudku (záměrně?) zcela pominul některé části státního majetku v OKD. „Beru to dost jako velký podraz. Znalecký posudek byl společně vypracován se společností Vox a Komerční bankou, ale stíhají jenom mě. Řekl bych, že to hodili jen na mě. Samozřejmě s tím obviněním nesouhlasím," sdělil znalec Rudolf D. Právu a je tak možné, že je v celém případu jen pěšákem.

Podnikatel Bakala na archivní fotce z listopadu 2004 při oblídce jednoho z dolů. Tehdy koupil podíl v OKD Podnikatel Bakala na archivní fotce z listopadu 2004 při oblídce jednoho z dolů. Tehdy koupil podíl v OKD | Archiv Blesku

Znalec je však nyní každopádně nyní stíhán na svobodě. Detektivové muže obvinili z trestného činu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku, za což mu v případě odsouzení hrozí až 10 let vězení.

Policisté přitom prověřují i další okolnosti privatizace OKD. Vlastníkem dolů se pak nedlouho po podivném nákupu státního podílu stal v listopadu 2004 miliardář Bakala, který OKD od Karbon Investu odkoupil.

gogo ( 29. června 2012 18:50 )

A MUDr David Rath sedí ....

franko46 ( 28. června 2012 16:15 )

Každý řádný a erudovaný znalec ví anebo by vědět měl co a jak má provádět.Musí znát svůj znalecký úkol,musí si vyžádat jeho podrobné znění,ev .o znaleckém úkolu se zadavatelem diskutovat (zadavatel nemusí být odborník a pokud má jinou představu,může mu ji znalec objasnit a nebo od požadovaného znaleckého úkonu odstoupit).Vše ostatní je pohopouhá spekulace a mlžení !!!!

tajna1509 ( 28. června 2012 15:11 )

od pocatku v tom figuroval BAKALA PROKAZATELNE

jarda304 ( 28. června 2012 15:11 )

přímé privatizace těch největších podniků byly za vlády čssd OKD, Telecom, Unipetrol atd.). Jaké miliardy se nakradly je zřejmé a "obyčejný člověk" z toho nedostal nic naopak na daních platil "ozdravení" a následné arbitráže. Jediná privatizace, z které měl něco "obyčejný člověk" byla Klausova kuponovka, z ní mám několik desítek tisíc. Koženému nikdo knížku dávat nemusel, a nikdo nemohl prodělat víc nežli cenu knížky tj. 1000 Kč, mnohem méně nežli zaplatil na daních za socanské privatizace.

Zobrazit celou diskusi