Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Národ má jasno: Bohem zla je v Česku Kalousek!

Autor: Sandra Apostolidisová, zunk - 
23. června 2012
21:44

Zdražily housky, roste cena benzinu, státní peníze létají jako papírky za Večerníčkem. Může za to Kalousek! A někteří, jako podnikatel Radim Jančura, jdou ještě dál a prohlašují: On si i „nakradl hezké miliardy“.

Ministr financí Miroslav Kalousek (51, dříve KDU-ČSL, dnes TOP 09) si za nelibost veřejnosti, projevující se občasnými plivanci či pokusy o pohlavky, může sám. Patří k letitým politickým dinosaurům, jeho jméno figuruje u řady velmi sporných a velmi drahých zakázek.

Kámoš za všechny peníze

Jde především o ty z let 1993 až 1998, kdy působil jako náměstek ministra obrany. Právě armádní kšefty z té doby i ty současné budí největší podezření: Miroslav Kalousek se totiž netají svým blízkým přátelstvím s podnikatelem Richardem Hávou, hlavou společnosti Omnipol, dříve Zenit. Jejich prostřednictvím utrácel stát miliardy za nejrůznější vojenský materiál a platil za to štědré provize. A to i v případech, kdy nemusel – některé obchody by zdarma či za daleko menší poplatek uskutečnila specializovaná agentura při NATO.

Bez poskvrnky?

O Kalouskovi se mluví jako o jednom z nejbohatších, ne-li přímo nejbohatším politikovi. Přestože řada věcí, o kterých během své kariéry ve vysoké politice rozhodl, byla pro stát extrémně nevýhodná, nikdo mu nikdy žádné pochybení nedokázal. A tak ani za letadla CASA, za která Česká republika údajně zaplatila o 658 milionů korun víc, než bylo nutné, nenese zodpovědnost on, ale exministryně obrany Vlasta Parkanová (dříve KDU- -ČSL, dnes TOP 09).

Blesk se pokusil vystavit účet toho, za co vlastně Kalousek může…

Kalouskovy kauzy

Smrtící (pro)padáky (1994)

Ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu s firmou Anex-Cirus na dodávku 2310 padáků pro armádu. Firma ale neměla s padáky žádné zkušenosti a při pokusných seskocích zahynulo několik vojáků.

CENA: Stovky milionů korun (Přesné číslo ministerstvo tají.)

Tanky ze zlata? (1995)

Podle původní smlouvy se mělo modernizovat 353 tanků T-72, kvůli průtahům a špatným smlouvám stát prodělal 19 miliard korun.

CENA: 19 miliard korun

Slepé vrtulníky (1995)

Armáda směnila s firmou Zenit deset stíhaček MIG- 29 za jedenáct vrtulníků Sokol. Zenit měl provizi přes 50 milionů. Během povodní v roce 1997 politici oznámili, že transakce byla nevýhodná. Vrtulníky neměly navigační systém a nemohly zachraňovat.

CENA: 50 milionů korun pro Zenit + nevyčíslitelná ztráta z výměny funkčních stíhaček za nefunkční vrtulníky

Štábní systém na nic (1997)

Zakázku na štábní informační systém chtěl rezort obrany mermomocí zadat firmě EDS, která za to údajně lidovcům přihrála 50 milionů. Tendr sice vyhrála firma Unisys, zakázku ale dostala EDS. Systém za více než miliardu je dosud částečně nefunkční!

CENA: 1 milarda korun

Drahá kasárna (1997)

Kalousek podepsal smlouvu s firmou EPF, která koupila areál kasáren u pražského náměstí Republiky za 900 milionů. Tam bylo zakotveno odškodnění pro EPF, nebudou- li budovy prázdné. A protože v budovách sídlila Akademie věd ČR, musel stát vyplatit firmě téměř 1,5 miliardy Kč.

CENA: cca 1,5 miliardy korun

(U)placené potraviny (1997)

Kalousek podepsal s firmou Zeman&Zeman smlouvu na dodávku potravin za miliardu. A to bez soutěže. Kvůli uplácení důstojníků zakázku vyšetřovala policie. Firma byla vzápětí vytunelována, její spolumajitel byl unesen a jeho tělo se našlo až v roce 2004.

CENA: 1 miliarda korun

Nelétající letouny (2008)

I u nákupu předražených letadel CASA figuruje Omnipol Kalouskova přítele Hávy. Nákup čtyř letadel stál ČR bezmála 6 miliard. Omnipol za to inkasoval provizi přes 900 milionů (tj. 17 %!). Byly s nimi jen problémy, měla i zákaz startů.

CENA: 6 miliard korun

Celkově zaplatili daňoví poplatníci za tyto Kalouskovy kšefty okolo 30 miliard korun!

Co na to Kalousek?

„Ze všech těchto případů jsem byl hlučně osočen na titulních stránkách novin. Všem se velmi pečlivě věnovaly orgány činné v trestním řízení a vždy věc odložily s tím, že skutek se nestal. To je vzorná ilustrace toho, jak se člověk může v českém mediálním prostředí očistit nezávislým trestním řízením. Přestože orgány činné v trestním řízení říkají, že skutek se nestal, novináři stejně dál píší, že se asi stal. Plyne z toho jediný závěr – podle českých médií v ČR nejsou nevinní politici, pouze politici špatně vyšetřovaní.“

sakra ( 24. srpna 2012 08:53 )

Kalousek je neskutečně arogantní vyčurané hovádko, které "řídí" přez Nečase celou vládu ČR!!!

langoskwetak ( 24. června 2012 22:34 )

Jak uz sem rekl ziju v zahranici takze to vase cesky vzdelani my je hovno platny ... a delam to co delam a vydelam si dost penez nato abych zaplatil barak a auta a zil a nemusim ani krast ... ale ty urcite budes nejaka dalsi modra straka .... aha ja zapomel takze kdyz nemate cestinu na 1 tak vlastne si nemuzete vydelat prachy to je dobra dedukce .... ty budes taky dobre libovej

langoskwetak ( 24. června 2012 22:30 )

Jelikoz ziju par let v zahranici tak moje cestina neni dobra a jako to je asi to posledni co me trapi kdyz me je tady cestina platna asi jako mrtvimu kabat a rady si budu rozdavat kde chci a kdy chci ... napsal sem svuj nazor a kdyz se ti nelibi tak to necti nikdo te nenuti /kiss

mnpv ( 24. června 2012 20:22 )

O sociálních dávkách za socialismu také nic nevím, možná jen pro někoho v rámci řešení romské otázky. A s pracovní neschopností máte částečně pravdu. Placená byla první tři dny hodně mizerně, další dny tuším 8O nebo 90% mzdy. Nemocného na neschopnosti hlídali kontroloři, chodili třeba 3x týdně a ještě z podniku v rámci ROH soudružské návštěvy. Po revoluci přestali být závodní lékaři zainteresovaní na počtu PN a tak jejich počet zdárně rostl. Stali jsme se nejnemocnější zemí Evropy. Už jsme zase v normálu. A marodit v socialistickém podniku jste sice mohli, ovšem záleželo na jakém postu jste pracoval. Pokud za vás nebyla náhrada (delší doba zapracování) tak vám vozili práci domů nebo byli schopní to nějak navlíknout a při první příležitosti vás přeřadili na práci, kde jste míň chyběl. U dělnických profesí toto samozřejmě nehrozilo.

gogo ( 24. června 2012 18:58 )

Jak mohla proboha existovat v Československu podpora v nezaměstnanosti, když v Československu žádná nezaměstnanost nebyla ??? A sociální dávky ? Ty zde existovaly takové, o jakých se dnes lidem ani nezdá ... A pokud někdo marodil, tak nikdy se nemusel bát, že bude kvůli tomu vyhozen z práce, jak se dnes často děje...

Zobrazit celou diskusi