Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Problémy na cestě do Chorvatska: Rakouské dálnice zablokovaly sesuvy půdy

Na dálnici směr Chorvatsko se vytvořily dlouhé kolony, cesta na dovolenou se komplikuje (ilustrační foto)
Na dálnici směr Chorvatsko se vytvořily dlouhé kolony, cesta na dovolenou se komplikuje (ilustrační foto)  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
22. června 2012
15:33

Rozmary počasí komplikují Čechům cestu na dovolenou. Tedy alespoň těm, kteří již vyrazili směr Chorvatsko. Bouřky a vydatné deště totiž v Rakousku způsobily sesuvy půdy, které zablokovaly na některých místech dopravu. A na dálnici se vytvořily dlouhé, nepříjemné kolony. Zcela jiné problémy však trápí další, čím dál tím oblíbenější destinaci - Bulharsko.

V noci na dnešek se v Rakousku strhly přívalové deště a způsobily lokální záplavy. Několik jihorakouských obcí muselo být dokonce evakuováno. Svůj domov muselo opustit kolem 350 lidí. Ve štýrském Kapfenbergu dokonce uvěznila voda v zatopeném sklepě manželský pár, který vysvobodil až hasičský potápěč. 

Došlo také k sesuvům půdy a přerušení dodávek elektrické energie. Voda poničila i několik aut a zkomplikovala dopravu na železnici. A v neposlední řadě i na silnicích. Sesuv půdy totiž zablokovaly rakouské alpské dálnice A9 a A10. Právě ty využívá řada Čechů při cestě do Chorvatska. Silničářům se však problematické úseky daří zprovoznit, byť často třeba jen jeden z pruhů.

V Rakousku záplavy, v Bulharsku extrémní sucha

A protože silné bouřky a přívalové deště čekají podle meteorologů i naše další, slovenské sousedy, hrozí podobné nebezpečí i na Slovensku.

Rozmarné léto však má různé podoby. Zcela jiné problémy řeší v Bulharsku, které se potýká naopak s extrémními horky. Dnes naměřili  teploty až 38°C, a tak v ulicích Sofie zadarmo rozdávají minerální vodu a v celé zemi vyhlásili zákaz jízdy těžkých národních aut. V Bulharsku je totiž takové vedro, že se tam roztéká i beton. I sem však přijdou o víkendu lijáky a bouřky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

milan1959 ( 22. června 2012 18:31 )

Šimáčku už toho nech nebo mně praskne žilka

naidka ( 22. června 2012 16:35 )

asi se tam proháněly tanky a obrněné transportéry a zapadávaly do děr po rozteklém betonu.

hradecanka ( 22. června 2012 16:26 )

a vypadá to, že autorovi se z toho děsnýho vedra roztéká i mozek.

Zobrazit celou diskusi