Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Psí tulák: Přešel přes půl Česka, aby se vrátil k páníčkovi

Autor: Jiří Čada - 
8. června 2012
05:22

VIDEO: Český Goro našel cestu zpět domů. Urazil sám napříč Českem desítky kilometrů, jen aby se vrátil ke svému pánovi. Filmový příběh japonského psa Gora, který před lety na cestě za svou paní do Tokia urazil tisíce kilometrů, má nyní český ekvivalent.

Pravděpodobně kříženec vlčího špice Míša (4) se ocitl v záchranné stanici zvířat v Kletečné na Humpolecku počátkem letošního dubna. „Přivezli mě ho sem, že mu panička nečekaně zemřela,“ popisoval osud současného psího hrdiny majitel stanice Ladislav Váňa (46).

Míša se okamžitě se všemi obyvateli, včetně ve stanici pracujících řemeslníků, spřátelil. „Nejvíce si oblíbil kocoura. Všude spolu chodili, trávili spolu všechen čas,“ informoval Blesk Váňa.

V polovině května si Míšu ze stanice v Kletečné odvezl do jižních Čech jeden z kovářů, kteří tam podkovali koně. „Je to kamarád, uhynul jim doma jezevčík, tak jsem mu Míšu dal, aby udělal své ženě radost,“ vyprávěl Váňa. Míšu si kováři z Vysočiny odváželi na přední sedačce dodávky.

Naučil se celou cestu

„Nechci tomu stále uvěřit, ale ten pes si zapamatoval celou cestu,“ tvrdil včera Blesku Míšův tehdejší majitel Antonín Paukov z Rodvínova na Jindřichohradecku. Ten si nového psa doma příliš neužil. Míša se totiž po pár dnech vypařil.

„Já mu moc věřil, nechal jsem ho volně všude běhat a on si to jednoho večera zamířil po státní silnici ven ze vsi,“ líčil Blesku muž. Míšu jeho nový majitel hledal dlouhé hodiny na motorce po okolních vesnicích. Marně! Vždy se jen od místních dovídal, že pes tudy běžel. Bylo jasné, že míří zpět na Vysočinu.

V tlapkách měl 70 kilometrů

„Tady se objevil celý zmáčený, k smrti unavený, ale šťastný 28. května ráno,“ popsal návrat Míši Ladislav Váňa. Za necelé čtyři dny psí tulák urazil z jihu Čech více než sedmdesát kilometrů.

„Už ho nikdy nikomu nedám, zůstane tady doma. Stejně se vrátil zpět jen kvůli tomu svému kočičímu kamarádovi,“ tvrdil s úsměvem Váňa.

Pozor! Poslední šance hlasovat v naší unikátní soutěži NejPes! Hlasování končí ve 12 hodin! ZDE>>>

Video Pes urazil přes 60 km, aby se vrátil domů - Blesk - Jiří Čada
Video se připravuje ...

 

 

johanka ( 8. června 2012 14:32 )

Takovým rozmazleným dětem, kterým rodiče kupují vše, na co si vzpomenou - dokonce i krásné štěně na hraní, tak těm by měli být dovoleny jenom neživé "hračky" A pokud pes - tak například pitbul, nebo nějaké plemeno, které se umí bránit a ne křehký chrtík

0707 ( 8. června 2012 13:38 )

Postarší jezevčík Marešových nezvládl nápor jejich potomků, proto opatřili navíc chudáčka-chrtíka. Měli pořídit zlatého retrívra, který by svým temperamentem kluky unavil, dříve než onu jeho! Chudák přejetý chrtík! Míšovi přeju krásný dlouhý život, jejo naštěstí nepřejelo nic........

0707 ( 8. června 2012 13:35 )

je to nejPes ČR 2012 ! Klobouk dolů!

naidka ( 8. června 2012 11:48 )

holky, máte pravdu. Taky bych mu to přála, i panu Váňovi.

naidka ( 8. června 2012 11:42 )

možná to bude znít pateticky, ale když si představím tak křehkého psíka jako je italský chrtík, při hře s kluky, kterým je dovoleno vše, tak je mi do breku. Příště ať jim koupí pořádného asiata, ale v jejich případě radši žádného.

Zobrazit celou diskusi