Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slovenský premiér vrátí služební byt: Takhle má vypadat utahování opasků!

Robert Fico zvažuje odevzdání služebního bytu
 (Autor: vbj, Nový Čas)
Autor: ČTK, Zuzana Rathouská - 
29. května 2012
20:49

V době, kdy premiér Nečas stále dokola mluví o nutných úsporách, se na utahování opasků chystají i na Slovensku. Nečasův protějšek Róbert Fico se však sám rozhodl jít případem - aby pomohl slovenskému rozpočtu, rozhodl se nejdříve seškrat svůj osobní rozpočet. Hodlá se prý vzdát státního bytu, který mu ze zákona náleží.

Poté, co vyhrál parlamentní volby, zavázal se slovenský premiér Fico snížit deficit státní pokladny. Jedním z jeho hlavních nástrojů má být třeba zvýšení daní bohatším Slovákům. A to včetně politiků a ústavních činitelů.

Aby však svá slova o nutnosti úspor Fico podložil něčím konkrétnějším, sám prý přemýšlí nad odevzdáním služebního bytu a nemá jít jen o populistické, prázdné gesto. "Zvažuji, že jako příspěvek ke konsolidaci (veřejných financí) bych tento byt státu vrátil zpět, aby mohl být komerčně pronajímán. Pronajmu si pak vlastní byt, který bude plnit i reprezentační funkci," prohlásil slovenský premiér s tím, že nový byt již bude platit ze svého.

Pár desítek tisíc měsíčně za byt je sice jen kapkou v rozpočtovém moři, Fico však ve své politické kuchařce uveřejnil zajímavý recept na státní úspory. A věří, že po jeho vzoru učiní podobné kroky i ostatní slovenští politici. Naši východní sousedé totiž potřebují snížit schodek veřejných financí pod tři procenta výkonu ekonomiky. Přepočteno na měnu, jedná se celkem o 1,2 miliardy eur (30, 6 miliardy korun).

perros ( 29. dubna 2013 11:50 )

Ha,ha,ha....kto to takuto blbost sem napisal, ze vratil byt? Mozno nejaku garzonku vratil, ale pozrite sa, kde sa prestahoval- vedla bratislavskeho hradu.Takze nech aj ceski redaktori netaraju nezmysly..NIC NEVRATIL, ALE PRESIEL do poriadne milionoveho bytu!!!

kov3 ( 30. května 2012 08:52 )

bez toho "volecku" by sa to nedalo napisat?

kov3 ( 30. května 2012 08:50 )

Len prazdne gesto...vieme svoje....

husqarnowicz ( 30. května 2012 08:50 )

I kdyby se pan Fico vzdal svého platu a své úspory věnoval na dětské domovy nebo jiné dobročinné účely, pro určitou skupinu lidí to bude stejně jen populismus a divadýlko pro vliče.

jarda304 ( 30. května 2012 08:49 )

ale jo, demagogové ala Fico jsou tady taky.

Zobrazit celou diskusi