Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Unikátní operace olomouckých lékařů: Do oka vložili hned dvě čočky

Autor: Pavel Ryšlink - 
29. května 2012
14:57

Ne jednu, ale hned dvě nové čočky do jednoho oka vložili včera oční lékaři v centru Tana v Olomouci. Jako první v ČR tak provedli unikátní operaci, po které pacient nebude pořebovat žádné brýle na dálku, ani na blízko.

  „Dosud bylo zvykem dávat například při operaci šedého zákalu do oka jednu náhradní čočku. V tomto směru postup zůstává, náhradní čočka se dá do vaku původní čočky, ale navíc se ještě před ni umístí druhá velmi tenoučká čočka. Její užití znamená, že pacient nemusí nosit brýle na dálku, ani na blízko,“ vysvětlila Blesku Klára Marešová, která jako první oční chirurg v ČR unikátní operaci provedla.

Mezi čočkami je malý prostor

Druhá bifokální čočka, vyrobená z akrylátového polymeru je velmi malá a velice tenká. „V oku působí zcela přirozeně, přičemž mezi oběma čočkami je malý prostor vyplněný tekutinou, takže o sebe nijak netřou,“ dodala oční lékařka Marešová a dodala: „Je to skutečně převratná novinka a byl to veliký nápad, dát dbě čočky za sebe do jednoho oka.“

První pacient vstával z operačního stolu spokojen

Prvním pacientem, který operaci podstoupil, byl Jaroslav Pecha (54) z Olomouce, který bezprostředně poté, co lékařky dokončily zákrok, Blesku řekl: „Cítím se dobře, bylo to v pohodě. I jako pokusný králík se cítím dobře, protože to bylo pro dobrou věc. Hlavně se těším, až si zase jednou přečtu noviny.“ Olomoucké oční specialistky mu nahradily čočku zasaženou šedým zákalem a vložením druhé čočky vyřešily i jeho problémy s potížemi při čtení.

Nová metoda je vhodná pro děti i dospělé

Podle oftalmoložky Kateřiny Špačkové, která se na první operaci u nás také podílela, je na této metodě unikátní i to, že ji lze využít pro děti i dospělé. „Vlastnosti obou čoček, které vkládáme do oka, se doplňují. Otevírá to prostor pro lidi, kteří jsou zvyklí žít bez brýlí,“ konstatovala Špačková.

Video Při unikátní operaci nahradili olomoučtí lékaři nemocnou čočku v oku pacienta hned dvěmi novými. Pacient tak už nebude potřebovat brýle ani na dálku ani na blízko. - Pavel Ryšlink
Video se připravuje ...

Za 15 minut je oko jako nové

Operace se provádí v lokálním umrtvení, trvá zhruba patnáct minut a pacient může jít hned po zákroku domů. Operované oko však musí několik dní šetřit. Protože jde zatím o nadstandardní výkon, přijde pacienta doplatek za opravu jednoho oka na 15 tisíc korun.

Thyronx ( 29. května 2012 19:08 )

v USA jsem ovšem pojištěn a tedy doslova všechny operace (včetně robotických), pobyt v nemocnici s jidlem z obrovskeho menu, jsou placeny 100% pojistovnou a ja nedoplacim doslova ani penney. Za jakkoliv drahe a moderni leky platim pausal 10 nebo 15 USD. Tez jsem mel jen loni asi 6 operaci ledvinovych kamenu, i rozbijeni kamene ultrazvukem, veskere moderni pristroje, v nekolika nejlepsich nemocnicich ve state, chirugy si vybiram podle reputace, taktez dentistu samozrejme zdarma. Ve zbidacene Americe to tak chodi ale o tom Vam Vas tisk nesmi psat.O cem pise ve spojeni se zdravotnictvim v Americe prece vsichni vime, ne? Kolik ze je milionu lidi v USA bez pojisteni? Hodne, tak at jdou makat na plny uvazek a zamestnavatel jim bude taky platit pojisteni jako mě a mé rodine. Mozna nekde budou muset neco doplacet kdyz zamestnavatel šetří, ale ja a moji spoluzamestnanci nikoliv a ze je nas desítky tisíc ve Fordu. A ted jako duchodce? Mam nejen pojisteni od zamestnavatele ale jeste jedno od státu. Myslim ze by se zdravotnictvi zeme kde vznikl uzasny serial Nemocnice na kraji mesta, mohlo ucit o tom, ze nejlepsi zdravotnictvi je soukromé a nejhorsi cokoliv včetně zdravotnictvi ktere plati stat. Jenze vy vyžadujete statní (kolchozní) zdravotnictvi a to je chronicky nemocne na finance. Jo mate kazde 3 mesice krevni testy (coz je u 99% pacientu zbytecne, mate navstevu lekare v ceně 2 párků v rohlíku, ale skoro vsechny leky si musite doplacet a na ty moderni a velmi drahe nedosahnete. Jsou jen pro VyVolene. Musite si doplácet na jídlo v nemocnici, na robotické operace, za výběr chirurga nebo ošetřujícího lékaře, zubaře najít v Kotlině je malý zázrak. Jen jedny moje prášky Tricor stojí moji pojištovnu pres 300 dolaru (asi 6,000 Kc)na 90 dnu.

Thyronx ( 29. května 2012 18:47 )

to je pěkné ale dokáže to kdejaka mala nemocnice bez skalpelu nebo s nim. Na tom přece nic není voperovat jednu tenkou a jednu silnejší čočku. Mě budou dělat operace dvě a najednou a to na šedý zákal, a na zelený zákal navrtávat do obou očí kanálky pro odvod tekutin z oka. Mam v očích vysoký tlak který úspěšně ničí oční nerv. Glaucoma + Ctaract.

Thyronx ( 29. května 2012 18:42 )

Vůbec není rozhodující řeže-li se oko skalpelem nebo laserem. Jde jen o řez. Katarakt je snadna operace a provadí ji kdejaká nemocnice i v malém městě zde v USA. Ja mam ovšem zelený zákal a to je nevyléčitelné kdekoliv na svetě včetně Nemocnice na kraji města. Jdu na operaci v červnu a budu rád kdyz mi zachrání na několik let aspoň jedno oko. To druhé na které vidím už jen na 5 procent je nezachránitelné. Opearce kataraktu - šedý zákal je opravdu zázrak. Vzápětí po operaci vidíte jako mladík i bez brýlí.

videris ( 29. května 2012 17:46 )

Další informace naleznete i na http://www.zrak.cz/ocni-onemocneni/katarakta/42-sekundarni-cocky-nova-alternativa.html

videris ( 29. května 2012 17:19 )

Operaci provedli specialisté Očního centra Tana Olomouc www.tana-oc.cz.

Zobrazit celou diskusi