Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel hrabě Kinský (†56): Nikdy se neoženil

Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. května 2012
15:57

Zemřel hrabě Antonín Kinský - za komunistů pronásledovaný, po revoluci restauratér, spolumajitel tří pražských podniků, ve kterých však často sám obsluhoval. A objevil se také ve filmu. Zahrál si sám sebe po boku Bolka Polívky a Veroniky Žilkové ve snímku Zapomenuté světlo.

Je to zajímavá postava známého šlechtického rodu. Respektive jedné z jeho větví. Hrabě Antonín Kinský (†56) se i přes šlechtický titul živil jako barman, číšník, restauratér a dokonce i příležitostný herec. 

Kinský pocházel z rodové větve, která i po roce 1948 zůstala v Čechách a prožila si veškeré ústrky komunistů. Za totality tak pracoval jako vrátný, hotelový portýr, recepční, ale také prodavač v antikvariátu, kde mu šéfoval člověk, jehož tatínek prý dělal kočího u Schwarzenbergů.

Role si tak na čas obrátili a hrabě Kinský se dostal mezi služebnictvo. Po revoluci mu přece jen slavné jméno pomohlo, když získal i díky slavné rodině zaměstnání v jedné zahraniční realitní kanceláři a potřebný kapitál.  

Kinský ve filmu Zapomenuté světlo po boku Bolka Polívky Kinský ve filmu Zapomenuté světlo po boku Bolka Polívky | ČT

Restaurace, kde hrabě točí pivo a Zapomenuté světlo

Poté se však již naplno pustil Kinský do podnikání v pohostinství. Ve svých pražských restauracích, které spoluvlastnil, se ale sám pohyboval nejraději přímo na placu. I přes svou modrou krev se rozhodl, že bude hostům roznášet pivo a kafe. "Člověk něco musí dělat," svěřil se jednou v televizním pořadu Krásný ztráty. "Ono nic nedělání je strašně drahá záležitost. Člověk ztratí spoustu přátel a proplácá neuvěřitelně času."

Sympatický svobodný mládenec bezmála dvoumetrové postavy se však ve své první pražské restauraci na Malé Straně poznal i s režisérem Vladimírem Michálkem.

A ten ho pak v roce 1996 obsadil do filmové role ve snímku Zapomenuté světlo, kde dostal roli na tělo - hraje řidiče sanitky, hraběte Kinského.

Antonín Kinský ve filmu Zapomenuté světlo Antonín Kinský ve filmu Zapomenuté světlo | ČT

Společně se svým otcem se Antonín Kinský stal významným uměleckým sponzorem, čímž navázal na rodovou tradici. Rod Kinských, který má kořeny ve 13. století, již dříve platil za významné mecenáše umění.

Vzdáleně byl Antonín Kinský, který dle serveru Lidovky.cz dlouhodobě bojoval s těžkou nemocí, příbuzným s Františkem Oldřichem Kinským, jiným pokračovatelem slavného rodu, který od roku 2001 žádal po české vládě navrácení majetku za miliardy korun. Ten byl jeho rodině údajně zabaven za 2. světové. V roce 2009 však F. O. Kinský zemřel a v procesu, který se nakonec dostal až před Evropský soud pro lidská práva, se tak úspěchu nedočkal.

centrum ( 2. března 2019 22:39 )

Pan hrabě Kinský byl velmi kultivovaný, pracovitý, pokorný, dobrosrdečný člověk. Bohužel zemřel, "mlád" 56 let. Kinští se nikdy nezaprodali žádnému režimu, bohužel se satisfakce, ani alespoň omluvy nedočkali. Zrušit si může kdo chce jaké chce tituly. Ušlechtilost srdce, mysli i duše žádným nařízenim zrušit nelze ...

lepabrena ( 30. května 2012 19:44 )

Šlechticvké tituly dal zákonem z roku 1920 zrušit T.G. Masaryk, československý prezident, nikoliv jeho otec, který byl negramotný kočí na šlechtickém velkostatku- a zákon o zrušení šlechtických titulů platí dodnes- to pro novináře z Marsu! Považuji zmínku o o tom, že Kinskému šéfoval syn jeho kočího v této souvislosti jako útok na českou státnost- to pro sudetroněmecké revanšisty, kteří neustále útočí nikoliv jen na zrušení Benešových dekretů, ale i zbytků české státnosti!

lepabrena ( 30. května 2012 19:38 )

Měn v článku zaujalo to, že tím, že Kinský prodával v antikvariátu, dostal se mezi služebnictvo. To je tedy závěr-v tom případě jsou všichni zaměstnanci služebnictvo! A že mu dělal šéfa člověk, jahož otec dělal kočího- otec T. G. Masaryka byl rovněž kočí a neuměl číst a psát- a v roce 1920 zrušil v Československé republice všechny šlechtické tituly- a tento zákon platí dodnes- to pro informaci novináře, který je patrně z Marsu!

nyxx ( 30. května 2012 16:35 )

Byl sympatický...ale nechápu titulek Plesku.Co má společného to,že zemřel s tím,že se nikdy neoženil? Zase hnusné bulvární pojetí.

kdoasi ( 30. května 2012 11:23 )

Ano,velký sympaťák . Na diskuzi se najde dost duševních mrzáků,takže nevnímat...

Zobrazit celou diskusi