Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Řidič Tykadlo: Opět mu hrozí kriminálem

Roman Smetana má opět obavy z kriminálu, za maření úředního výkonu mu hrozí 3 roky
Roman Smetana má opět obavy z kriminálu, za maření úředního výkonu mu hrozí 3 roky  (Autor: Pavel Ryšlink)
Autor: Josef Šťastna - 
28. května 2012
13:05

Olomoucký řidič autobusu Roman Smetana, který se proslavil tím, že politikům na volebních plakátech maloval tykadla, má znovu obavy z kriminálu. Za vyhýbání se vězení mu hrozí až tři roky.

Nejprve dostal Smetana jako trest za ničení plakátů veřejné práce, ty ale ignoroval. Tak mu byl trest zpřísněn a měl jít do vazby. Kriminálu se ale vyhýbal. Za to mu nyní hrozí tři roky.    

"Policisté si pozvali pana Smetanu k podání vysvětlení a ten se dopoledne dostavil. Poté zahájili trestní stíhání za maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, a případ předali státnímu zastupitelství," uvedla pro iDnes.cz olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Video  Roman Smetana hovoří o své zkušenosti z kriminálu  - Pavel Ryšlink
Video se připravuje ...


Smetana před dvěma roky pokreslil plakáty politických stran na autobusech olomoucké MHD, kde pracoval jako řidič. Soudkyně Markéta Langerová (manželka Ivana Langera z ODS) mu za to napařila trest 100 hodin obecně prospěšných prací. Smetana to ale ignoroval, trest mu byl zpřísněn na 100 dnů vězení. Řidiči, kterému se přezdívá Tykadlo, se ale za mříže nechtělo. Zatčen byl až 21. dubna na odborářské demonstraci.

Na přímou intervenci ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila nakonec brány věznice opustil. Nyní mu ale hrozí vězení znovu.

e.44 ( 29. května 2012 18:08 )

A snad nás ani nikdo nepráskne

e.44 ( 29. května 2012 16:31 )

No konečně se shodneme Tedy alespoň až po to ".....musela odmítnout pro možné spekulace z její podjatosti" S tím tvým dalším přirovnáním zase tak úplně zajedno nejsem. Kdyby byl stejný zákon po právu použit proti někomu jinému, kdo by spáchal stejnou škodu na cizím majetku a nebylo v tom nic politického, myslím si, že by ten trest nikoho nezarazil, nepobouřil ani nepřekvapil a rozhodně by ho nesrovnával se střílením do lidí na hranicích za minulého režimu. Se zbytkem od "Je jen škoda,.." opět souhlasím, jen bych měla malou poznámku: O nějaké velké rychlosti ve Smetanově případu se podle mě moc mluvit nedá. Plakáty pokreslil před minulýma volbama a další už máme v podstatě za dveřma

aluman ( 29. května 2012 12:07 )

Je to trochu jinak. Nenastoupili k výkonu trestu, jelikož se mu úmyslně vyhýbají a policie se jejich naháněním příliš nezabývá. Nikdo, kdo dobrovolně nastoupí výkon trestu, neni odmítnut. Každého takového, i při přeplněnosti, věznice přijme. Stejně jako Smetanu, který se sice pozdě, ale přece, dobrovolně vydal do rukou policie. Nebylo možné ho neuvěznit.

e.44 ( 29. května 2012 11:56 )

Ty žiješ v době kamenný nebo si ze mě děláš srandu nebo jseš úplně blbej a neříká ti nic smlouva mezi pronajímatelem a nájemcem plakátovací plochy? Je sice hezké, že podle tebe tykadla a komentáře plakáty zatraktivnily a přiblížily skutečnosti, i já s tím v podstatě souhlasím, ovšemn nic to nemění na tom, že jejich pozměním bylo znemožněno aby plnily svůj původní účel. A samozřejmě že dopravní podnik, jako majitel a pronajímatel plochy na kterou byly plakáty umístěny, musel ve smlouvě nájemci plochy garantovat, že se postará o to, aby po celou dobu za kterou nájemce zaplatil, budou plakáty v takovém stavu, aby plnily svůj účel. Tedy nepoškozené a nepozměněné. Což je standartní smlouva v takových případech. No a tím, že Smetana plakáty pozměnil (jedno jak), znemožnil pronajímateli dodržení smlouvy a tomu jejím nedodržením (Smetanovou vinou) vznikla škoda 15 tisíc. Pokud to nechápeš ani teď, tak už mi to snad ani nepiš. Vysvětlovací metody mi docházej.....což ovšem neznamená, že bych neměla pravdu, i když si přesný znění trestního oznámení nepamatuju, ale vzhledm k tomu, že se v uzavírání smluv vyznám, tak podstatu věci, vycházející z práva, nemám problém udržet a tudíž to nic nemění na faktu, že dopravnímu podniku kvůli Smetanově vandalizmu (tak jeho čin kvalifikoval soud) vznikla hmotná škoda 15 tisíc.

kdoasi ( 29. května 2012 11:40 )

Přesně tak...odsouzeni za daleko horší zločiny a přesto na svobodě.Pro Smetanu se ovšem místo najde... Jinak řešením by bylo udělat čistku mezi opakovaně odsouzenými za obzvlášť brutální zločiny.Pak by možná nebylo nutné stavět další věznice.

Zobrazit celou diskusi