Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Miss Tattoo: Pražské výstaviště ovládla tetovácí mánie

Autor: Richard Veselý - 
28. května 2012
09:16

Malá »holčičí« tetování vedle obrazů na kůži zabírajících skoro celé tělo. Stovky potetovaných sexy slečen i svalnatých drsňáků… To všechno měli o víkendu možnost vidět návštěvníci tetovacího veletrhu International Tattoo Convention Prague na Výstavišti v pražských Holešovicích.

Mezi stovkami návštěvníků veletrhu byli skalní fanoušci tetování i ti, kteří o své první »kérce« teprve uvažují. Zájem o zdobení kůže tetováním je podle odborníků v posledních letech stále na vzestupu. „Je to další věc, kterou si lidé můžou koupit. Na rozdíl třeba od mobilního telefonu ale vydrží tetování, pokud je dobře udělané, až do konce živo-ta. Za popularitu tetování můžou určitě i lidé ze showbyznysu,“ vysvětluje nový trend Martin (31), který tetuje v renomovaném pražském studiu Hell.

Na návštěvnících Tattoo Convention byly k vidění všechny myslitelné motivy, ale i ty, které by většinu lidí nenapadly ani ve snu. Asijští draci, květiny, portréty, komiksové postavy, lebky… „Mezi tatéry je spousta talentovaných lidí a jejich zákazníci se teď o hodně méně bojí nechat si vytetovat mnohem abstraktnější věci, chtějí mít něco, co nemá nikdo jiný,“ popsal tatér Martin. Dodal, že muži a ženy mají k tetování většinou dost rozdílný přístup: „Holky lépe snášejí bolest, nebojí se experimentovat a víc se zajímají o módu. Zatímco chlapi si často nechávají tetovat drsné motivy, jako jsou lebky, pro ženy je tetování další šperk, který chtějí nosit.“

Jak na to

Než se rozhodnete nechat se potetovat, pečlivě si rozmyslete, ke komu půjdete. Na internetu je na výběr z desítek stránek tetovacích studií. Tatéra nejdříve osobně navštivte a důkladně s ním proberte, co přesně chcete. Nezapomeňte si nechat ukázat fotografie jeho prací.

Co si nechat vytetovat

Doby, kdy bylo tetování výsadou kriminálníků, jsou dávno minulostí. V současnosti je k dispozici nespočet stylů i motivů. Oblíbené jsou asijské motivy, ornamenty, barevné květiny nebo »new school«, inspirovaný starým námořnickým tetováním.

Kolik to stojí

Opravdu malé tetování vyjde na tisícikorunu, větší může stát kolem pěti tisíc, za potetování celé ruky klidně zaplatíte i třicet tisíc. Cena záleží na konkrét-ním tatérovi a náročnosti daného motivu.

Na co si dát pozor

Každý tatér musí mít živnostenský list na Služby související s porušováním integrity lidské kůže. Samozřejmostí jsou sterilní jehly a gumové rukavice při práci. Je lepší připlatit si za práci profesionála než riskovat ošklivou »kérku«, kterou budete nosit do konce života.

danielsk ( 31. května 2012 12:31 )

Další otázka zní, jestli ti nepotetovaní hodlají v 60ti nosit šortky a výstřihy do pasu... Řekla bych, že žádné tělo nevypadá dobře, když je staré a jestli mít po těle stařecké skvrny nebo inkoust je otázka vkusu...

kamii ( 28. května 2012 12:30 )

Mne by zajímal názor normálního chlapa, který by chtěl mít doma tyto omalovánky za 20 let seschlé omalovánky? Fakt se Vám to líbí, myslíte si, že je to sexy?

londynskypes ( 28. května 2012 10:56 )

asi tak nějak

rudyptak48 ( 28. května 2012 10:50 )

Tetování bych považoval za sebepoškozování. Takoví lidé by si měli u lékaře připlatit, stejně jako kuřáci, feťácí, alkoholici a cikáni.

londynskypes ( 28. května 2012 10:19 )

Zobrazit celou diskusi