Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Řidič Tykadlo je na svobodě: Co udělá jako první?

Video se připravuje ...
Autor: Pavel Ryšlink - 
24. května 2012
15:46

Ve čtvrtek 24. května ve 13.45 opustil brány olomoucké věznice novodobý vězeň svědomí – bývalý řidič MHD Roman Smetana (30) z Bystrovan. Jeho okamžité propuštění nařídil Nejvyšší soud v Brně, který se zabývá ústavní stížností, kterou proti Smetanovu odsouzení podal ministr Spravedlnosti Jiří Pospíšil. Před věznicí poskytl novinářům rozhovor.


 

Video Novodobý vězeň svědomí Roman Smetana opustil z nařízení nejvyššího soudu brány věznice - Pavel Ryšlink
Video se připravuje ...

 „Myslím, že jsem to zvládl v pohodě. Nic strašného jsem tam nezažil,“ řekl Smetana, když ve velice dobré náladě a s úsměvem na rtech opustil brány věznice a dodal: „Kriminál je zajímavé zařízení. Je to zvláštní svět. Já jsem měl štěstí, že jsem byl na cele jen se dvěma spoluvězni a to byli slušní lidé. Jeden tam byl snad za maření úředního rozhodnutí a druhý, že pomočil nohu policajta.“

Propuštění uvolnilo zácpu

Zprávu o propuštění se dozvěděl z rádia půl hodiny po poledni a měla na něj zvláštní účinek. „Od neděle jsem měl zácpu. Díky té zprávě jsem tak nějak konečně mohl jít na záchod,“ prozradil Smetana s tím, že v takové rozhodnutí nejvyššího soudu nedoufal.

Video Myslím, že jsem to ustál docela dobře. Nic strašného jsem tam nezažil. - Pavel Ryšlink
Video se připravuje ...

Měsíc seděl, proto šel domů pěšky

První věc, kterou si naplánoval, že po propuštění udělá, byla dlouhá procházka. „Rozhodl jsem se, že půjdu pěšky domů do Bytrovan. Tolik svobody jsem dlouho nezažil, tak si to užiju,“ konstatoval Smetana s tím, že netuší, jak dlouho si bude svobody užívat.

Video Nijak jsem nejuchal. Zpráva o propuštění ale uvolnila zácpu. - Pavel Ryšlink
Video se připravuje ...

Udělal bych to zas

„Já už jsem se vyjádřil, že možná budu v budoucnu zase takhle podobně páchat, tak uvidím, kolik svobody si užiju,“ řekl Smetana a ke svému skutku ještě dodal: „Udělal bych to zase, ale v souvislosti s nejbližšími volbami zatím nic neplánuju.“

Video Aby si užil svobody, vydal se domů, do rodných Bystrovan pěšky - Pavel Ryšlink
Video se připravuje ...

Jenom přimaloval tykadla

Roman Smetana „vylepšil“ před volbami v roce 2010 volební plakáty politických stran. Politickým kandidátům přimalovával tykadla a na billboardy připisoval nápisy, v nichž politiky označoval za příslušnice nejstaršího řemesla, lháře, korupčníky a zloděje. Soudkyně Markéta Langerová, manželka exministra vnitra Ivana Langera, mu za to nejprve vyměřila trest sto hodin obecně prospěšných prací, když ho odmítl vykonat, změnila trest na sto dnů vězení. V den, kdy měl nastoupit do vězení, odjezdil svou poslední jízdu, dal v práci výpověď a zmizel. Po třech týdnech skrývání se sám udal policistům na protivládní demonstraci v Praze. V kriminále si odseděl něco přes měsíc.

arcaben ( 25. května 2012 12:19 )

Proč hned každého,kdo s tebou nesouhlasí,nazýváš lůzou??Máš nějak omezený slovník.Přečti si ústavu"OBČANSKÁ NEPOSLUŠNOST"!!Škodu uhradil o zbytku se dá spekulovat,že to byla osobní msta zaujeté a osobně zainteresované soudkyně!!!

moiaza ( 24. května 2012 20:47 )

Tak vida, máme prvního politického vězně. Už to začíná. Pak že se historie neopakuje. První Ičkův vězeň.

dobrotka ( 24. května 2012 20:16 )

Jak - uz i? To je jejich vedlejsak

nespokojeny ( 24. května 2012 19:55 )

to je dost ze ho ti nasi smejdi propustly

amalka15 ( 24. května 2012 19:13 )

To janoušek ani Bárta si sednout nepůjdou

Zobrazit celou diskusi