Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Letecké havárie v Čechách: Za 15 let desítky mrtvých

Za posledních 15 let přišly o život při leteckých haváriích na území ČR desítky lidí
Za posledních 15 let přišly o život při leteckých haváriích na území ČR desítky lidí  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, Jaroslav Šimáček - 
23. května 2012
14:00

Hořící ruský vojenský letoun Antonov dal vzpomenout na řadu předchozích leteckých havárií na území České republiky. Ne vždy měli jejich aktéři takové štěstí, jako tomu bylo dnes v Čáslavi.

Když dnes začal na letišti v Čáslavi hořet při přistání ruský vojenský letoun typu Antonov An-30, bylo v tu dobu na palubě 23 lidí. Rázem se mohlo jednat o jedno z největších leteckých neštěstí české historie.

Vojáci však naštěstí přežili a vyvázli pouze se zraněními. Ne všichni však měli v posledních letech takové štěstí. Přinášíme vám přehled vojenských neštěstí za 15 let.

Výčet havárií však nemusí být kompletní - ne vždy o nich totiž armádní vedení informovalo a na některé přišly až s odstupem času sdělovací prostředky.

1998: Ze čtyřčlenné posádky nikdo nepřežil

V únoru 1998 se u Benátek na Královéhradecku se zřítil cvičný motorový vojenský letoun L-39, pilot havárii nepřežil. Listopad pak přinesl havárii bojového vrtulníku Mi-24 - nepřežil nikdo ze čtyřčlenné posádky. Helikoptéra mířila z pražské letecké základny Kbely na základnu v Přerově, spadla u Slatinic na Olomoucku. 

1999: Dva piloti zahynuli, třetí se katapultoval

V červnu 1999 došlo ke srážce dvou armádních letounů MiG-21 při návratu z výcviku - stála životy dvou pilotů, třetí se včas katapultoval a přežil. Letadla spadla naštěstí do neobydlené oblasti v blízkosti obce Macourov na Havlíčkobrodsku.

2000: Tragické léto a smrt plukovníka generálního štábu 

V červnu 2000 se pilot bombardéru Su-22, který měl problémy u obce Kladeruby na Třebíčsku, dokázal katapultovat. Nebylo mu to však nic platné, pád nepřežil. V srpnu 2000 pak obraty v malé výšce nacvičoval plukovník generálního štábu armády ČR Ján Malo. Žádné problémy nehlásil, jeho letadlo se však z ničeho nic zřítilo do kukuřičného pole u obce Čejkovice V troskách letounu L-29 Delfín našel jeho pilot smrt. Tragické léto pak zakončila další srážka MiGů na začátku října, kdy si nehoda na Havlíčkobrodsku vyžádala dva lidské životy. Další pilot pak zemřel při nehodě u Pelhřimova následující léto, v srpnu 2001 při cvičném letu se strojem L-39 Albatros.

2003: Nebezpečný manévr stál zkušeného pilota život

V únoru 2003 se zřítil podzvukový bitevník L-159 Alca. Šlo o chybu zkušeného pilota, který nacvičoval ve vojenském prostoru Jince na Příbramsku nebezpečný manévr v příliš malé výšce.

2004: Po pádu vrtulníku zemřelo 6 britských vojáků

Z trosek vrtulníku Lynx u Náměšti nad Oslavou, který se zřítil poté, co zavadil o elektrické vedení, záchranáři vynosili 6 mrtvých Britů, kteří se účastnili česko-britského cvičení Flying Rhino (Létající nosorožec).

2010: Štěstí se obrátilo ve prospěch pilotů

I rok 2010 přinesl několik leteckých nehod, štěstí se však tentokrát obrátilo na stranu pilotů. jeden z nich nezvládl v Náměšti nad Oslavou přistání a vyjel mimo dráhu, armáda však o nehodě neinformovala a se zpožděním to odhalila TV Nova. Další nehody u Holic na Pardubicku a na Třebíčsku (letadla L-39 Albatros) skončily včasným katapultováním pilotů.

Havárie civilních letadel

O životy však při leteckých neštěstích na území ČR přišli i desítky civilistů, nejen příslušníci české armády. Šlo především o nehody osobních vrtulníků a lehkých letadel (ultralighty, větroně). Několikrát šlo také o piloty motorových rogal.

Naposledy došlo k takové letecké nehodě v dubnu u Kosmové poblíž Toužimi - v ultralehkém letadle zde uhořeli dva lidé. Podle Wikipedie zemřelo za posledních 15 let při těchto haváriích hned 138 civilistů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi