Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nalitý autobusák: Otevíral dveře za jízdy, málem srazil chodce a nadýchal 4,7 promile

Autobusáka, který ohrozil cestující, odvádí policie
Autobusáka, který ohrozil cestující, odvádí policie  (Autor: Kateřina Moravcová)
Autor: Jaroslav Šimáček, Kjos - 
18. května 2012
12:39

Byla to pořádně divoká jízda. A cestující měli obrovské štěstí, že se jim nic nestalo. Za volantem totiž seděl Michal Durec, který byl podle všeho zlitý pod obraz - nadýchal 4,7 promile. Včera s ním proběhlo řízení u okresního soudu v Chebu.

Na 22. listopad 2011 zhruba dvacítka cestujících asi nikdy nezapomene. Ten autobusák jim hned přišel nějaký divný. Co se ale dělo při jízdě, vyrazilo dech i těm nejotrlejším.

"Po silnici kličkoval, přitom tam byla jen jedna nebo dvě díry v asfaltu. Jen těsně se vyhnul stromu. cestující se divili, co se děje, děcka strachy brečela," řekl u soudu svědek šílené jízdy Vojtěch Balok (40), který nakonec opilce od volantu vyhodil. "Na jedné zastávce dokonce zapomněl lidi, tak se pro ně couváním vracel. Během jízdy otevíral dveře, zhasínal a rozsvěcel kabinu. Navíc z něj pořádně táhlo," dodal Balok.

"Lidé v autobuse křičeli, ať zastaví, že chtějí vystoupit. ale marně," dodala jedna ze svědkyň. Nakonec zasáhl právě cestující Vojtěch Balok a podařilo se mu řidiče po třech kilometrech děsivé cesty po namrzlé vozovce od volantu vyhodit. "Řekl jsem mu, že je ožralej a nemůže řídit," sdělil svědek.

Autobusákovi hrozí za obecné ohrožení až 8 let

Za obecné ohrožení hrozilo autobusákovi Michalu D., který jezdil na trase Aš - Vernéřov v západních Čechách, až 8 let vězení. I proto, že nadýchal 4,67 promile alkoholu. "Mohl ohrozit životy cestujících," uvedla státní zástupkyně u chebského soudu. I když jedna z cestujících se dokonce obohatila. Platila dvousetkorunou, řidič jí vrátil 230 Kč... A další nemusela platit vůbec.

Řidič však obvinění zcela odmítá, před jízdou prý nepil, přihnul si až po ní. Tak alespoň zní jeho verze příběhu. "Naklonil jsem to do sebe až po jízdě v garážích, protože jsem věděl že bude průšvih. Volali policii a já měl problémy se šéfem," tvrdil autobusák u stání.

Na zastávce v Aši si prý koupil lahev rumu, ze které měl vypít půlku těsně před příjezdem policistů. "Mám špatné spalování," bránil se při výslechu. "Nebylo mi dobře a proto jsem se cestujícím jevil jako opilý." Uvěří soudkyně jeho pohádce? na rozmyšlení má času dost, případ byl odročen na konec června.

Pro někoho je Vojtěch Balog hrdina, podle policie by si ale zasloužil trest, protože svým postupem i on ohrozil cestující Pro někoho je Vojtěch Balog hrdina, podle policie by si ale zasloužil trest, protože svým postupem i on ohrozil cestující | Foto Blesk – Kateřina Moravcová

rockyshowman ( 18. května 2012 15:22 )

Za zastavení by si zasloužil pochvalu. Za neoprávněné řízení trest!

anka ( 18. května 2012 13:33 )

Zajimave, kdyz Rom udela hrdinsky cin, tak ani jeden hlas, ktery by se za neho postavil

Zobrazit celou diskusi