Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Ufolog Erich von Däniken: Rok seděl ve vězení

Spisovatel Erich von Däniken má mnoho obdivovatelů i nesmiřitelných kritiků
Spisovatel Erich von Däniken má mnoho obdivovatelů i nesmiřitelných kritiků  (Autor: Blesk)
Autor: Ladislav Leimer - 
14. května 2012
12:45

Erich von Däniken byl kontroverzní už od samotného dětství. Narodil se do silně nábožensky založené rodiny. Chodil proto na katolickou školu Saint-Michel ve švýcarském Fribourtgu, kde způsobil obrovský poprask. Během svého studia totiž odmítl církevní výklad Bible.

Tehdy se začal zajímat o astronomii a existenci létajících talířů. Problémy však neměl Däniken jen s náboženstvími a autoritami. Když mu bylo 19 let, chytili ho při krádeži. Däniken byl vyloučen na čtyři měsíce ze školy, ale později z ní sám odešel a začal se učit hoteliérství.

Svojí první práci dostal v hotelu ve švýcarském Davosu. Už tehdy začal psát o mimozemšťanech, první povídka mu byla otištěna v roce 1964. Díky ní se mu otevřeli dveře k vydavatelstvím a v březnu 1968 tak mohlo být otištěno jeho nejslavnější dílo Vzpomínky na budoucnost.

V listopadu téhož roku byl Däniken zatknut za podvod. Falzifikoval záznamy hotelu, včetně účetní knihy a přišel si tak k 130 tisícům dolarů. Peníze použil na cestování po světě a sbírání informací pro svá díla. Za dva roky byl kvůli podvodu odsouzen na 3,5 roku vězení a soud tehdy prohlásil, že si spisovatel žije zhýralým životem Playboye.

Propuštěn byl po však už po roce a během svého pobytu ve vězení stačil napsat svou druhou knihu Zpět ke hvězdám. Od té doby problémy se zákonem neměl. Jediné spory, které vede, jsou s odborníky, vědci a akademiky, kteří označují jeho tvrzení o vlivu mimozemšťanů na lidskou civilizaci za pseudohistorii a pseudoarcheologii.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi