Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zemřel slavný válečný fotograf, který se štěstím přežil i Vietnam

Autor: INT, Lucie Marková - 
12. května 2012
13:30

"Velikán fotožurnalismu", tak se říkalo německému fotografovi Horstu Faasovi (†79), který zemřel po dlouhé nemoci 10. května. Horst se stal dvojnásobným vítězem Pulitzerovy ceny a byl známý především pro fotografie z války ve Vietnamu.

Začínal v osmnácti a už za tři roky fotil nejvýznamnější konflikty v Indočíně. Nejznámější jsou jeho fotografie války ve Vietnamu. Za ně si i odnesl i první Pulitzerovu cenu. Platil za talentovaného a velmi schopného fotografa. Za jeho fotkami stály nezapomenutelné příběhy.

Válka ve Vietnamu se mu stala i osudnou. V roce 1967 ho zasáhl granát a Horst zůstal poté upoután na kolečkové křeslo. I přesto zůstal v zemi zmítané válkou až do roku 1970. Pro jeho nasazení a odvahu si ho cenilo mnoho lidí, mezi nimi i novinář New York Times David Halberstam.

Horst Faas byl známý nejen pro vlastní tvorbu, ale i pro editování práce jiných fotografů. Rovněž i vyučoval místní fotoreportéry v Saigonu. Druhou Pulitzerovu cenu si odnesl za fotografie z konfliktu v Bangladéši.

smrk ( 12. května 2012 14:01 )

Týýý vogo, ty musíš být slušný d.e.b.i.l. co ?

isildurrev ( 12. května 2012 13:50 )

Ahoj, vcera jsem objevil na www.cernacervena.cz velice jednoduchy navod, jak si z tepla domova privydelat. Uz se tak zivi spousta lidi a urcite to stoji za zkousku i ted.

Zobrazit celou diskusi