Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Blafy ve školních jídelnách: Posílejte tipy, jak se stravují vaše děti

Jaké jídla jedí děti ve školních jídelnách?
Jaké jídla jedí děti ve školních jídelnách?  (Autor: Archiv Blesk)
Autor: red - 
10. května 2012
10:09

Nevábná vůně mléčné polévky, hnědá či bílá omáčka s knedlíkem a kouskem masa s flaxou, umakartové ubrusy a hliníkové příbory… Tak mají lidé zafixované školní jídelny z dob totality. Na čem si však pochutnávají ve školách dnes?


„Děti si vybírají oběd denně ze dvou jídel na tři týdny dopředu,“ řekl Blesku šéfkuchař Pavel Ptáček ze ZŠ Mikulova v Praze na Opatově. Součástí obědu je polévka, hlavní jídlo, nápoj, případně dezert či ovoce.

V den, kdy Blesk školní jídelnu navštívil se servíroval zeleninový vývar, z hlavních jídel krupicová kaše nebo kuře s bramborem a zeleninovým salátem. K pití byl na výběr čas, jogurtové mléko nebo voda. „Krupicová kaše je hitem dětí z prvního stupně, ty starší daly přednost spíš kuřeti,“ vysvětluje šéfkuchař.

Sestavit jídelníček však není vůbec jednoduché. „Musíte vycházet z rozpočtu, z toho, co mají děti rády, a zároveň dbát na to, aby jedly zdravě. Mnohé děti nejsou zvyklé jíst vůbec luštěniny či ryby, které musí jídelníček obsahovat,“ říká šéfkuchař. A co mají v této škole děti nejraději? „Kuře na paprice, rajskou s knedlíkem, buchtičky s krémem, či ovocné kynuté knedlíky,“ uzavírá Ptáček. 

Co jedí vaše děti? Blafy jako kdysi, nebo dobroty moderní kuchyně? Posílejte vaše zkušenosti ze školních jídelen, případně fotografie školních jídel na adresu tip@blesk.cz. Do předmětu mailu napište slovo jídelna.

babcaa ( 10. května 2012 22:45 )

Kde ta pani byla v nemocnici???? Moje dcera před měsícem rodila ve Vinohradské, do snídaně ovocný čaj nebo bílé kafčo, dva vypečené loupáčky, máslíčko a marmeláda nebo sýr, k obědu svíčková, další den kuřátko s kaší, na svačinu jogurty a ovoce, k večeři šunčička........a to všechno na normálním pokoji, žádný nadstandart.

husqarnowicz ( 10. května 2012 21:39 )

Každý jen nadává,jak hrozné byly školní jídelny za minulého režimu. Asi jsem měl štěstí, ale tehdy i z toho omezeného výběru nám ve škole vařili dobře, nikdo z nás si nestěžoval. Naproti tomu, to,co před pár lety dostával ve školní jídelně můj syn, by nejedli snad ani v base. Je to jen o lidech,tehdy i dnes.

zelena.karkulka ( 10. května 2012 20:24 )

to je fakt- i malé děti do školky si nosí jen svačinu,nevaří se

zelena.karkulka ( 10. května 2012 20:20 )

já teda hlásím,že moje děti jedí oběd doma,páč nejsem blázen ,abych je posílala do jídelny

anna1234 ( 10. května 2012 14:17 )

Ale já se přesto domnívám, že ony tašky neukrývaly pouze suché knedlíky Omlouvám se, že se s mým nepřemýšlivým mozkem vůbec dovoluji zúčastnit diskuze v bulváru

Zobrazit celou diskusi