Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Předváděcí let ruského letadla: Zřítilo se do džungle, 50 lidí zemřelo

Autor: ČTK - 
10. května 2012
07:34

Měla to být chlouba ruského Aeroflotu, místo toho letadlo Suchoj Superjet fatálně selhalo a ukázkový let stál život padesát cestujících. Stroj zmizel krátce po startu z radarů a jeho trosky byly nalezeny až o den později v neprostupné indonéské džungli. Tragédii nikdo nepřežil.

Indonéští záchranáři lokalizovali trosky ruského letounu Suchoj Superjet 100, který se ve středu s téměř 50 lidmi na palubě zřítil do džungle na západě Jávy. Oznámila to dnes indonéská televize. Trosky identifikovali piloti záchranářských vrtulníků, které se po rozbřesku vydaly do oblasti předpokládaného neštěstí. Na místě havárie nejsou žádné známky života.

Letoun se podle indonéského televizního kanálu Metro TV zřítil u města Bogor, které leží jižně od metropole Jakarty. Podle původních zpráv bylo na palubě 50 lidí, z toho osm Rusů. Dva z předpokládaných cestujících ale nakonec do letadla nenastoupili. Kromě posádky byli na palubě indonéští novináři, několik ruských diplomatů a zástupci výrobce.

Na místě katastrofy nejsou podle záchranářů žádné známky o přeživších. Trosky leží těsně pod vrcholem hory Salak ve výšce asi 1500 metrů. Piloti čtyř nasazených helikoptér rozeznali barevné označení na plášti trupu. Ke stroji se nyní pokoušejí dostat záchranáři i po zemi, cestu jim ale komplikuje hornatý terén zarostlý vegetací.

Vyšetřovatelé zatím pro pád letadla nemají žádné vysvětlení. Podle společnosti Suchoj byl letoun v perfektním technickém stavu, podle letištní služby bylo počasí klidné a viditelnost navzdory mlze dostatečná.

Letadlo mělo v Indonésii absolvovat sérii předváděcích letů. Stroj, který je prvním ruským dopravním letadlem vyrobeným po rozpadu SSSR, je určen pro střední tratě. Zákazníci, většinou ze zahraničí, si objednali zatím 170 kusů, z toho víc než 40 jich mělo být nasazeno v Indonésii. Superjet 100 už nyní létá na linkách ruského Aeroflotu a arménské společnosti Armavia. Na jeho vývoji se podílely i italské a francouzské společnosti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ninga ( 10. května 2012 10:38 )

ach ty chytráku

rezacek ( 10. května 2012 09:49 )

No, hlavně že se našlo. Víte, co takový letadlo stojí ?!"? Kdby se ztratilo, to by byl průser.

Xeen ( 10. května 2012 09:46 )

Dát do rusko americkýho (Suchoj/Boeing) stroje ITALSKÝ motory je vyloženě ruská ruleta. Italiano Nestandardo... Italské motory v teplotách pod -5 stupňů Celsia obvykle nestartují a pod -15 stupňů chcípají. A v letové výšce je větší zima.

decathlonova-matka ( 10. května 2012 07:59 )

ten byl opravdu Suchoj,asi soudruzi zapomněli natankovat

Zobrazit celou diskusi