Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bratři Bártovi získali tituly podvodem: Práce opsali z učebnice!

Autor: Jaroslav Šimáček - 
10. května 2012
05:00

Povedení bráchové Vít a Matěj Bártovi mají svorně tituly JUDr. Po korupční kauze se starším Vítem však už nejspíš nikoho ani nepřekvapí, že i nad jejich vysokoškolskými pracemi, díky kterým tituly získali, se vznáší stín pochybností. Podle týdeníku Reflex totiž své práce opsali!

Řada diplomových prací mívá pasáže okopírované z děl jiných, podstatně slavnějších autorů. Postačí k tomu ostatně pouhé dvě klávesové zkratky, CTRL+C a CTRL+V, tedy kopírovat text a vložit... Proti plagiátorství se však snaží na vysokých školách bojovat. A tak o tituly přišli již i politici napříč Evropskou unií.

Vít Bárta i jeho bratr Matěj však své tituly (JUDr.) mají stále a svorně odmítají, že by jakkoliv podváděli. I když jejich rigorózní práce pojí mnohem víc, než jen to, že vznikly během jejich studií na stejné vysoké škole - slovenské policejní akademii v Bratislavě.

Bratři, jak se patří: Opisovali rigorózní práce?

Jak upozornil Reflex, vysokoškolské práce bratří Bártů se místy podobají jako vejce vejci. Obsahují totiž řadu shodných pasáží, takřka doslovně opsaných od uznávaného kriminalisty, profesora Jiřího Strause. Straus na ně přitom psal oběma Bártům posudky. A kupodivu mu ani příliš nevadí, že ho bezostyšně vykrádají.

Přestože je podle časopisu Straus považován za renomovaného odborníka, zfušované práce bratří Bártů ve svých posudcích chválí. Že by odborník chtěl klamat tělem a zakrývat, že si Bártové tituly koupili? V jednom momentě jako by si však profesor uvědomoval, že jsou to vlastně jeho slova, co mu Bártové předkládají a chtějí za ně tituly. Sklouzne při tom v posudku ze třetí osoby do první. "V rigorózní práci autor podrobně analyzoval pojem kriminalistické biomechaniky... Tvůrčím způsobem jsem využil i řízený rozhovor s odborníky," usvědčuje ho Reflex.

Vít a Matěj Bártovi pak nejen, že mnohdy kopírují text Strausových skript (Matěj dokonce na 22 stránkách!), ale v případě staršího Víta dokonce i samotné nadpisy kapitol a grafy. Hlavu si nelámou však ani s faktem, že by Strause měli citovat a uvést v seznamu zdrojů. Vysvětlení je přitom prazvláštní - prý Strausovi s jeho prací pomáhali. Opsaná skripta i rigorózní práce obou bratrů si můžete přečíst ZDE >>

Profesor Straus: Byl jsem příliš velkorysý

"S panem profesorem Strausem jsem spolupracoval již v době svého vysokoškolského studia," vysvětluje Vít Bárta pro týdeník Reflex. "Podílel jsem se v jeho pracovním týmu na dvou odborných zprávách," dodává. A Straus jeho verzi přikyvuje: "Podíleli se na výzkumu. A ti, co se na něm podílejí, mohou jeho výsledky používat," říká dnes o pracích bratrů Bártových.

Jenže, jak upozorňuje Reflex, tento argument nemá příliš šance nace na úspěch. Vít Bárta opisoval ze skript z roku 1996, kdy mu bylo teprve 23 let. Že by již tehdy pomáhal renomovanému profesorovi Strausovi se sestavením jeho skrtipt? Těžko, ale dejme tomu. Matějovi ale tehdy bylo pouhých osm a za geniální dítě ho těžko může považovat.

Přesto se mladší Bárta odhalení Reflexu zuby nehty bránil: "Má práce z roku 2006 odpovídá době a požadavkům. Absolutně nerozumím, o jaké podezření z korupce se má jednat." 

"Asi jsem byl až příliš velkorysý," uznal nakonec profesor Straus. Nabízí se tedy otázka: Byli bratři Bártové velkorysí za příznivé posudky zase na oplátku k němu?

Další podorbnosti o této kauze se dočtete ZDE >>

zada ( 12. května 2012 12:43 )

Blesku tak teda nevím, ale v parlamentích listech www.parlamentilisty.cz je to napsáno úplně jinak. á bych z toho sezaci nedělal, když to tak není.... kachna je to.

ajaztassi ( 11. května 2012 13:22 )

Na té fotce vypadají jako právě zaregistrovaní milenci. Ty pohledy!!

hejhej ( 10. května 2012 16:29 )

Seznam "student",kteří nestudovali poctivě byl byl moc dlouhý.Hlavně z řad policistů a to nejen v Plzni,ale na všech VŠ."Úspěšné ukončení studia" za peníze nebo po známostí.Ale to byla i za totality.Většina takových nestudentů je u policie a v politice,jak na regionální úrovni ,tak v posl.sněmovně.

lukreciaborgia ( 10. května 2012 16:25 )

pro krakonos500-od Poruby??Tunel?To Dobeš likviduje Bártovy lidi,kteří dosáhli na lobby ŘSD.Přesně jak píše qqqq,ŘSD je penězovod ze státní kasy p pijavicím ODS a ČSSD.Všechno co zavání Bártou musí pryč.Není vám to divné?Já nepochopím lidi,co nadávají na Bártu nebo Johna.Vůbec nic nepochopili a masírovaní Bleskem,AHA a Novinkami jsou mimo zdravý rozum.Teď,když zlikvidovali Bártu a Johna,už se vesele skotačí a tuneluje dál!!!Co radosti nadělal Skanske vyhazov Bárty!!!Ten musí zmizet,jinak by Skanska musela platit předražené dálnice.Konečně je Bárta pryč,nemá moc a klidně se to může svést na nepřízeň počasí.A je to.Jenomže Bárta má zřejmě důkazy a to je zlé.Takže Blesk shání lži a AHA taky lže,jenom aby byla u lidí nenávist ještě větší.!!To se tisku líbí a ještě pár lží do TV a je to.Skanska může zase stavět dálnice v hodnotě 20 miliard za 100 miliard,jak už to dokázala.Hlavně že je Bárta pryč.

xekla ( 10. května 2012 15:51 )

Škoda,že nevybalily ty odpolechy už mnohem dříve, než když až Vít stanul před soudem. To je ten bumerang..... Vietnamka sice přežila ale co tiohle lidi nadělali ve společnosti morální i materiální škody...

Zobrazit celou diskusi