Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Muže zastřeleného kuší pohřbí důstojně do země

Muž, který umřel po zásahu kuší, bude mít pohřeb
Muž, který umřel po zásahu kuší, bude mít pohřeb  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Ivana Žáková, Kjos - 
9. května 2012
14:58

Slovák Martin H. (39) zastřelený kuší v Chotěbuzi měl být zpopelněn. Přesně tak si to ještě do dnešního dne přála jeho rodina z východního Slovenska. Prach zemřelého chtěla rozptýlit, anebo jej doma uchovat v urně. Smrt otce dvou dětí vyvolala mezi Romy tak obrovské emoce, že rodina nakonec souhlasila s pohřbem v Karviné, kde žijí jeho příbuzní.

Jak Blesk už informoval, rodiče se o smrti syna dozvěděli až tuto sobotu, to je deset dní po tragédii. Po celou dobu se je snažil bratranec zemřelého Gabriel Gujda (45) marně kontaktovat. „Pomohla mi je najít až policie z Michalovců. Byl to jejich jediný syn. Martinova matka se zhroutila a otec skončil v nemocnici. Byl už předtím vážně nemocen a když se o tragédii dozvěděl, jeho zdravotní stav se mu velmi zhoršil,“ sdělil Blesku Gujda.

Pohřeb bude v Karviné

Martin Hospodi žil ve vesnici Jastrabie v okrese Michalovce. Zůstala po něm manželka a dvě malé děti (6 a 8). „Rodina nakonec přece jen souhlasila, aby byl důstojně pohřben do země. Obřad se proto uskuteční tady v Karviné koncem týdne,“ uvedl dále Gujda. S pohřbem mu pomáhá aktivista Kumar Wishvanthan z Ostravy, který se snaží rodině pomoci získat peníze.

„Děláme sbírku na pohřeb a chceme do Karviné přivézt i rodinu ze Slovenska. Podle mě se stal tragický omyl a zemřel naprosto nevinný člověk,“ uvedl Wishvanthan. Zda rodina skutečně na pohřeb přijede, to Gabriel Gujda zatím netuší.

Tragický omyl?

„Martinova manželka se musí starat o dvě malé děti a otce ze špitálu těžko pustí. Cestu autem přes celé Slovensko by ani nezvládl,“ poznamenal Gujda.

Martin Hospodi přijel za příbuznými do Karviné na návštěvu. Společně s bratrancem a jeho dvěma syny, Gabrielem (28) a Martinem (21) jeli 26. dubna po poledni do Chotěbuzi pro staré železo, které vybírají ze zbořenišť. Právě jedno takové bylo asi patnáct metrů za neoploceným domem Jaroslava Š. (39). Ten v domnění, že ho zase přišli vykrást zloději, vyšel ven z kuší a vystřelil. „Byla to nešťastná náhoda, jen jsem se bránil. Střílel jsem do dveří auta a ten muž se zrovna ohnul,“ přiznal Jaroslav Š., kterému hrozí za ublížení na zdraví s následkem smrti až šestnáct let vězení.

Viděli vraždu

Romská rodina naopak tvrdí, že to byla vražda. „Ani jsme k tomu zbořeništi nestačili dojít. Ten chlap vyletěl polonahý ven, zařval, že nás zabije, a bez varování střelil Martina do hlavy. Už chudák nestačil skočit do auta jako mí dva synové,“ řekl Blesku Gujda. Faktem je, že k tragédii došlo na veřejné cestě u domu obviněného střelce. Ani psovod nenašel žádné pachové stopy vedoucí až dovnitř domu.

Martin Hospodi zemřel týden po incidentu na zranění mozku. Šíp se mu v délce deseti centimetrů zabodnul do hlavy a zasáhnul mu mozek. Okamžitě se v bezvědomí skácel k zemi. Gabriel Gujda tvrdí, že muž, který na ně střílel, by měl být potrestán i za neposkytnutí první pomoci.

„Prosili jsme ho, ať zavolá záchranku, on však šel do domu pro druhý šíp. Doslova jsem skočil pod jedoucí auto jednomu důchodci, aby zastavil, a mohl Martinovi přivolat pomoc,“ vzpomínal Gujda, který po střelbě skončil s nemocným srdcem u lékaře. Jeho dva synové mají psychické problémy.

khfrd ( 12. května 2012 23:58 )

kn16ht. co ti si vlastne mislis ti trupeto tadi na diskusi zrves a dopravdi s posrani strachimluvis za nas obivatele karvine a ani se ne dovolis ja sromi zadni koflikt nechci proto ze mam deti a oni gdis chcou neco udelat tak se ptat nikoho nebudou tak za nas karvinaki nepis pis sam za sebe a napis sve jmeno ti trupeto z nemanic ....odkas...karvina.

kacota ( 11. května 2012 00:01 )

No já zírám, čo sa tu deje..Že by v Plesku málo chlastu ??

libuskamilu ( 10. května 2012 16:59 )

zůstala mi libuna

girasole. ( 10. května 2012 16:56 )

ciao kacota, toz pravidla respektujem, ale spìs nekomu lezìme v zaludku

kacota ( 10. května 2012 15:11 )

Zkrat a girasole vymazaní Za nerešpektovanie pravidiel diskusie .. Že pozdravujem lysohlávka, vy tupci ..

Zobrazit celou diskusi