Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Soud s teroristy ze září 2001: Podívejte se na tváře vrahů

Autor: ČTK, lm - 
5. května 2012
18:59

Na nechvalně známé americké základně Guantánamo na Kubě dnes začal ostře sledovaný soud s pěticí mužů obviněných z přípravy teroristických útoků z 11. září 2001, při kterých zahynulo na tři tisíce lidí. Projednávání před vojenským soudem, o němž se v USA mluví jako o "procesu století", může trvat i několik let. Všem obžalovaným hrozí trest smrti.

Hlavní pozornost se během líčení bude upírat na Pákistánce Chálida Šajcha Muhammada, který se přiznal, že útoky z 11. září vymyslel a naplánoval. On a další čtyři členové teroristické sítě Al-Káida jsou obviněni z asi 170 činů, mimo jiné z vražd 2996 lidí, terorismu, únosu letadel či útoků na civilní objekty.

Všichni muži se nyní na veřejnosti objevili poprvé po třech letech, kdy bylo první projednávání jejich případu přerušeno. V lednu 2009 totiž tehdy nový americký prezident Barack Obama pozastavil výkon vojenských tribunálů na Guantánamu a chtěl, aby údajné teroristy soudily civilní soudy. Se svým požadavkem ale kvůli odporu Kongresu neuspěl.

Dnes má soud na programu pouze předběžné jednání, kde by se měl například stanovit začátek hlavního líčení. Většina pozorovatelů počítá s tím, že k němu dojde nejspíš až příští rok.

gogo ( 6. května 2012 06:55 )

Při spáchání trestného činu se vždy zjišťuje, komu trestný čin nejvíce posloužil... Myslíte si, že posloužil Al Kaidě ? Podle mne posloužil USA ...

gogo ( 6. května 2012 06:52 )

Soud s teroristy ze září 2001 ? V roce 2012 ?? Osobně jsem přesvědčen, že atentát na dvojčata proběhl zcela jinak a v žádném případě v režii "Al Kajdy"... Tento atentát umožnil vytvořit pro USA záminku kdykoliv, kdekoliv, kohokoliv napadnout. Tzv. "preventivně" ... A toho USA využily měrou vrchovatou ...

DBBS ( 5. května 2012 20:41 )

Pardon, chyba v odkazu. Youtube a vyhledat : Oficiální konspirační teorie o 11. září vysvětlena za 5 minut

DBBS ( 5. května 2012 20:40 )

Hlavně že důkazy o terorismu jsou tak jasné Zkuste se podívat na tohle, je to jen sestřih http://www.youtube.com/watch?v=dIdJuAtGU54&feature=my_favorites&list=FLstJBz7hOwAa8VuHBnvr wFg

gevi ( 5. května 2012 20:25 )

Mě by zase zajímalo, ktrej dement může věřit konspiračním teoriím. To, že vás na to věří hodně, ještě neznamená, že všechny ty spekulace a vykonstruované a přímo vylhané "důkazy" jsou pravda.

Zobrazit celou diskusi