Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smrt pilota za letu: Měl skrytou srdeční vadu

Autor: ljš, ČTK - 
4. května 2012
08:42

Až čtvrt roku po dramatickém přistání letu z Varšavy do Prahy, mají vyšetřovatelé konečně jasno, co způsobilo smrt hlavního pilota Jaroslava Váni (†58). Zabila ho skrytá srdeční vada.

Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod prokázal, že muž nebyl pod vlivem alkoholu nebo drog, ale za jeho smrtí stálo skryté onemocnění srdce. Místo pětapadesátiletého kapitána s letadlem v pražské Ruzyni nouzově přistál druhý pilot.

Nešťastná událost se stala 15. února, kdy na palubě letadla pravidelné linky OK 777 bylo vedle členů posádky téměř 50 cestujících, kteří ale podle mluvčí Český aerolinií nebyli v ohrožení. Podle ní jsou totiž piloti na obdobné krizové situace cvičeni.

Kvůli kapitánovi byli k přistání letadla v Praze přivoláni lékaři, kterým se už ale muže nepodařilo zachránit.

Podle ústavu velitel letadla zemřel náhle z vnitřní přirozené příčiny a prakticky okamžitě po jejím vzniku. "Příčiny vzniku zmíněného srdečního onemocnění jsou v současné době stále zcela nejasné a preventivními vyšetřeními nezjistitelné," uvedli vyšetřovatelé ve své zprávě.

discovery ( 4. května 2012 11:56 )

hlavně, že jsi vystihl meritum věci

jetstream ( 4. května 2012 11:29 )

Jaroslav Vana (+58)- namisto petapadestileteho kapitana pristaval druhy pilot. To psali dva ,anebo jeden ,ktery si nepamatuje co napsal par radku pred

Zobrazit celou diskusi