Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Řidič Tykadlo má konečně zastání: Ministr Pospíšil podá stížnost

Ministr Pospíšil se zastal řidiče Tykadlo Romana Smetany
Ministr Pospíšil se zastal řidiče Tykadlo Romana Smetany  (Autor: Blesk, ČTK)
Autor: ljš - 
3. května 2012
11:52

Vlna protestů, která se zdvihla proti uvěznění řidiče Romana Smetany za to, že politikům přimaloval na plakátech tykadla, konečně padla na úrodnou půdu. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podá proti výroku soudu stížnost.

Ministr byl prý dlouho na vážkách, jestli má stížnost skutečně podat. Polovina jeho poradců to prý doporučovala, druhá ne. Definitivně se rozhodl až dnes. "Není to kritika verdiktu soudu. Chceme, aby se Nejvyšší soud zabýval dvěma otázkami, a to zájmem na ochranu majetku a veřejným zájmem vyjadřovat politické názory," řekl Pospíšil serveru Aktualne.cz.

Stížnost bude zpracována v následujících několika dnech a poputuje rovnou k Nejvyššímu soudu. Ten bude muset říct, zda bude mít do budoucna svoboda vyjadřování přednost před poškozováním cizí věci.

Řidič autobusu Roman Smetana byl odsouzen za to, že v roce 2010 pokreslil asi 30 plakátů různých politických stran. Do vězení ho nakonec poslala manželka jednoho z počmáraných politiků Markéta Langerová. Smetana pak odmítal do vězení nastoupit, za což mu hrozí další trest.

ixtlil ( 5. května 2012 17:40 )

Dobrý den , jsem toho názoru , že plakát není věc jako každá jiná. Ve skutečnosti je plakát jen reklamaa , zde politická a jeho hodnota ke dni voleb nezadržitelně klesá , co se ceny informace, většinou spíše , jak nyní vidět, lží týče , klesne na nuku po skončení voleb a má cenu jen materiálu alias nosiče informací , avšak beztak znehodnoceného reklamou samou. Takže jeho hodnota je v podstatě nulová ihned po uzavření volebních místností . Takže je rozdíl poškodit povrch vozidla ,ten je velmi obtížně opravitelný , je velký rozdíl poničit povrch jakékoliv nemovitosti , avšak plakát, pokud je poničen jen sám a nic více, je spíše než vandalismus , jen cosi jako antireklama na témže nosiči informací . Takže se to nemělo řešit jako vandalismus, to byl jen účelově vybraný tr. čin , jak někoho dostat do lochu a pak by to byl jen přestupek. Naopak bych se přimlouval, aby jako každá jiná reklama , byla právně vynutitelná , tj. když někdo učiní veřejný přísliv , tak pokud by jej nenaplnil , lze jeho plnění i vynutit soudně. Takže spíš bych se zabýval tím , co šmejdi na polakátech slibovali a co doopravdy učinili a nechal je soudně popotahovat pod hrozbou exukuce jejich , spíše jimi nakradeného majetku , hnát k plnění . Jinak tohle jen byla účelová justiční šaškárna politických exotů , a justice samotná ,spíše její nesoudní zaměstnanci , nepochopili ,že tím jen eskalují jak je vpodstatě k ničemu . Asi tak vražda motorovým vozidlem ve stadiu pokusu a tzv. vyšetřování , až se změní v obyčejnou nehodu a jiné podivnosti školácké výmluvy, že prý fízláčci nebyli proškoleni a tak jen bezradně kolem něj kroužili , to chce namluvit komu , oni jsou v zácviku ? Myslím že cosi jako fízl v zácviku ani není , za komunismu měli třeba průvodčí vlaku napsáno na pásce na rukávu v zácviku .

e.44 ( 4. května 2012 11:21 )

Ale Pospíšil ve skutečnosti žádnou stížnost nepodal. "Stížnost" je jenom alibistické označení pro nesmyslný návrh, aby se nejvyšší soud vyjádřil k tomu, jestli bude do budoucna možné, aby svoboda vyjadřování měla přednost před poškozováním cizí věci. Ať bude vyjádření nejvyššího soudu takové nebo makové, podle mě může být ovšem pouze zamítavé, pokud tady nechtějí odstartovat vlnu nepostižitelného vandalizmu, tak na osud Smetany nebude mít ani ten nejmenší vliv. Prostě jde jenom o Pospíšilovo líbivé gesto

liwa ( 3. května 2012 19:29 )

Mně by pouze zajímalo,jak bude v případě vyhodnocení stížnosti jako oprávněné a tím pádem protiprávního jednání soudce řešeno případné odškodnění.5% osmdesátisícového platu na tři měsíce Ičko ustojí a co daňový poplatník?

hell ( 3. května 2012 17:26 )

tak jenom proto ze pocmaral plakaty sedi ve vezeni..?? kdy si pujde sednout to prase ozraly janousek..??? kdy si pujdou sednout vsechny ty svine co rozkradly tuhle republiku a legalne okradaji vlastni lidi..?? co je to za bordel...??? demokracie..??? pakaz to je..!!! bic na ne...!!!

hejhej ( 3. května 2012 15:14 )

Ale,že to trvalo,než si pan mimnistr všiml,že p.Smetana byl odsouzený za blbost.Kdo už měl dávno sedět v kriminále je Janoušek-to je kriminálník,který si sedne ožralý za volant a přejede člověka,ujede a policie ho pustí.Nad tím by se měl ministr zamyslet a zajistit,aby opravdový kriminálník byl v kriminále a ne slušný člověk.

Zobrazit celou diskusi