Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Prezident USA v Afgánistánu: Kvůli Obamovi zabil Tálibán 6 lidí

Barack Obama se v Afghánistánu setkal s prezidentem Hamídem Karzá
 (Autor: EPA)
Autor: ČTK, evak, zunk - 
2. května 2012
06:52

Barack Obama se vydal rok po likvidaci Usámy bin Ládina do Afgánistánu. Při neohlášené návštěvě se sešel s místní hlavou státu a také podpořil své vojáky. Jeho přítomnost vyvolala vlnu talibánských útoků.

Prezident Spojených států Barack Obama v úterý přesně rok po zastřelení nejhledanějšího teroristy světa Usámy bin Ládina nečekaně navštívil Afghánistán.

Sešel se zde s nynější hlavou státu Hamídem Karzáím. S ním také podepsal dohodu o strategickém partnerství, která vytváří podmínky pro zachování amerických sil v omezeném množství po stažení současného mnohatisícového kontingentu ze země v roce 2014.

Jeho krátká návštěva vyprovokovala Tálibán k útokům. Chvíli po Obamově odletu odpálili teroristé v Kábulu auto. Zahynulo šest lidí! V okolí se odehrály i další exploze, ale zatím se ofi ciálně neví, kolik jich přesně bylo a jestli při nich byl někdo další zraněn.

USA se pustili do konfliktu s Afgánistánem roku 2001. Nikdo tenkrát netušil, že se povleče ještě víc než deset let. Nyní je zde místěno téměř 130 000 vojáků, z toho je 90 000 Američanů. 3 000 mužů již přišlo v zemi o život.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi