Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Motorku spláchla japonská tsunami, moře ji vydalo v Kanadě: Urazila 6400 km!

Tuhle motorku spláchla v Japonsku přívalová vlna tsunami. Moře ji však po čase opět vydalo - o 6400 km dál na pobřeží Kanady!
Tuhle motorku spláchla v Japonsku přívalová vlna tsunami. Moře ji však po čase opět vydalo - o 6400 km dál na pobřeží Kanady!  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: ČTK, Jaroslav Šimáček - 
2. května 2012
20:34

Je to příběh k neuvěření. Motorka urazila 6400 kilometrů bez řidiče - moře ji totiž spláchlo během loňského japonského neštěstí a nyní ji po čase opět vydalo. Mořské proudy ji však zanesly až do Kanady a majitel, který však přišel během tsunami i o rodinu, nevěří vlastním očím.

Zemětřesení a tsunami v Japonsku způsobily řadu škod. Na životech i majetku. Ikuo Jokojama přišel o to první i druhé. Přívalová vlna tsunami mu uchvátila tři členy rodiny. A také motorku Harley Davidson. 

Nyní však nemohl věřit vlastním očím. Více než rok od japonského neštěstí se jeho motocykl opět objevil - na pláži v 6400 kilometrů vzdálené Kanadě! Majitel byl zjištěn podle poznávací značky, uvedla japonská televizní stanice Fuji.

"Není pochyb, že je můj. Je to zázrak," prohlásil Jokojama při pohledu na snímky odplaveného vozidla na pláži kanadského ostrova Graham poté, co se ho podařilo kontaktovat v jeho dočasném bytě na ubytovně v prefektuře Mijagi.

Jde vůbec o první předmět, který se v důsledku tsunami dostal až na západní pobřeží amerického kontinentu. Nikoli však poslední. Oceánologové předpovídají, že další trosky, které se nejprve shromažďovaly u severovýchodních břehů Japonska, zanesou vody Tichého oceánu k americkým břehům v průběhu tohoto roku. Jaké překvapení si moře přichystalo na příště?

 

qqqq ( 3. května 2012 13:06 )

Motorka plave ? Po dně by se dostala od Japonska pár metrů. Pro magory to je dobrá zpráva , pro lidi je to debilní hovadina. Čtenáři Blesku patří kam ?

zaviracispendlik ( 3. května 2012 09:19 )

a teď jmeno motorky napiš japonsky

zaviracispendlik ( 3. května 2012 09:18 )

jenže to je vývojový prototyp, jezdí na mořskou vodu

mcjose ( 2. května 2012 23:16 )

na jednu nádrž 6400 km, super spotřeba

yarda ( 2. května 2012 22:27 )

Dost se divím, že v době, kdy je nebe plné špionážních družic, není přesněji známa poloha plovoucích trosek.

Zobrazit celou diskusi