Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Prostřelil mozek údajnému zloději: Jak k tomu došlo?

Autor: Ivana Žáková - 
30. dubna 2012
08:28

INFOGRAFIKA: Z těžkého ublížení na zdraví policie obvinila Jaroslava Š. (39), který minulý týden na Karvinsku prostřelil šipkou z kuše mozek Martinu H. (39) v domnění, že je to zloděj. Střelec se údajně bránil čtveřici sběračů železa ve strachu, že jsou to lupiči a jdou ho vykrást. Mířil jim prý na nohy a střela vyšla nešťastnou náhodou.

Romská rodina sběračů železa, kterou lidé na Karvinsku i policie znají a údajně má čistý trestní rejstřík, se zřejmě ocitla v nesprávný čas na špatném místě. Jaroslav Š. proti ní použil kuši, kterou si pořídil proto, že ho někdo už dvakrát vykradl.

„Jezdíme po skládkách a zbořeništích a hledáme železo do šrotu. Pokud jsme na cizím majetku, vždy se lidí ptáme, zda si železo můžeme vzít. Mnozí jsou rádi, že jim uklidíme okolí a zahradu,“ řekl otec rodiny Gabriel Gujda (45).

Hodinu po poledni vystoupili z auta nedaleko stavení Jaroslava Š., aby prozkoumali nedaleké zbořeniště. Nikde nebyl žádný plot ani cedule označující soukromý pozemek. „Synové s mým bratrancem vystoupili. Zpoza rohu vyšel svalnatý muž s kuší. Kluci se lekli a stihli naskákat do auta. On zařval: Vy k..vy černé, já vás zabiju! a hned vystřelil. Bratranec se skácel na zem s prostřelenou hlavou,“ popsal konflikt Gujda.

Jaroslav Š. je mezi lidmi velmi oblíbený a obyvatelé jsou přesvědčeni, že bránil svůj majetek a že šlo o nutnou obranu. Uvnitř svého stavení opravoval motocykly a měl tam také posilovnu. Sousedka Iveta (50) vypověděla, že Jaroslav slyšel, jak se k němu někdo dobývá. Protože už byl dvakrát vykraden, vzal kuši a šel se podívat ven. „Proti němu stáli tři muži a on jim povídal, ať jdou pryč. Říkal, že jim mířil na nohy a kuše vystřelila šipku do hlavy nešťastnou náhodou,“ řekla sousedka.

Video  Výpověď sousedky střelce a příbuzných postřeleného  - Ivana Žáková
Video se připravuje ...

Útočníkovi hrozí 10 let, postřelený umírá

Otci dvou dětí Martinu H. (39) se šipka zabodla deset centimetrů do hlavy a zasáhla mozek. Je stále v kritickém stavu a bezvědomí. Lékaři mu nedávají mnoho šancí, že přežije. Kriminalisté došli k závěru, že o nutnou obranu nešlo. Střelce Jaroslava Š. (39) proto obvinili z těžkého ublížení na zdraví, hrozí mu až deset let vězení. „Pro vazbu nebyly důvody, pustili jsme ho na svobodu,“ řekl Blesku mluvčí karvinské policie Miroslav Kolátek.

arcaben ( 1. května 2012 14:34 )

I kdyby tam byl plot,na každém rohu cedulka"POZOR OBJEKT JE STŘEŽEN PSY",tak tam stejně vlezou a když jim pořádný raťafák natrhne pr.de.le ažb k uším,tak se budou vymlouvat na to,že neumí číst a majitele zavřou až bude černější než Demeter!!Tak to tady bohužel je!!Stát na nás kašlě a nechrání nás před tou zběří!!

arcaben ( 30. dubna 2012 17:45 )

Kdyby neměl kuši,tak se ve zprávách dovíme jak tři mladíci okradli a trochu pomuchlali majitele,který měl tu drzost zdržovat se v době"úkllidu"ve své nemovitosti,ale v žádném případě se nejednalo o rasisticky motivovaný čin!Takhle cikáni ječí,že to byla cílená poprava romského,slušného uklízeče kovových odpadů.Ježiši to je tak stupidní jako,že je Země placatá!!Bohužel diskriminační zákony nahrávají cikánům!!

vary ( 30. dubna 2012 16:48 )

Jak píše mnich Hermann Korner ve svém díle Chronicon z roku 1417. Byli velmi ošklivého vzhledu, černí jako Tataři. Putovali v kolonách kolem, nocovali za městem na polích, protože se velmi oddávali zlodějství a báli se, že by je ve městech napadli. Toto etnikum se nikdy nepřizpůsobí.

vary ( 30. dubna 2012 16:44 )

vary ( 30. dubna 2012 16:24 )

Změnit zákony. Když mi někdo vleze na pozemek s úmyslem krást, tak okamžitě možnost odpálit. Stejně se z 99proc. jedná o přičmoudlý.

Zobrazit celou diskusi