Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Breivik u soudu: Návod na výrobu bomby jsem našel na internetu

Autor: ČTK, oj - 
20. dubna 2012
14:26

Norská bestie Anders Behring Breivik v pátek před soudem v Oslu prohlásil, že v rámci přípravy na útoky se prostřednictvím meditace zbavil emocí a v roce 2006 ukončil veškeré společenské vztahy. Návod na výrobu bomby, která před vládními úřady v centru Osla zabila osm lidí, našel prý na internetu. Breivik se prý inspiroval mimo jiné útoky islámské teroristické sítě Al-Káida, kterou označil za "nejúspěšnější revoluční hnutí na světě", i když s jinými cíli.

Pravicový extremista prohlásil, že na internetu přečetl více než 600 návodů na výrobu výbušnin. Z atentátů studoval především pumový útok Al-Káidy na Světové obchodní středisko v New Yorku z roku 1993 a bombový atentát Timothyho McVeigha ve městě Oklahoma z roku 1995, který si vyžádal 168 mrtvých a do 11. září 2001 byl nejkrvavějším teroristickým útokem spáchaným na půdě Spojených států. Breivikův zájem vzbuzovaly i činy německé ultralevicové organizace Frakce Rudé armády (RAF).

"Studoval jsem každou jejich akci, co udělali špatně, a co se jim naopak podařilo," řekl Breivik k útokům Al-Káidy, která by podle Breivika měla pravicovým radikálům sloužit jako inspirace, ačkoli jejich cíle jsou rozdílné. "Chceme vytvořit evropskou verzi Al-Káidy," řekl.

Aby dokázal střílet do bezbranných civilistů, musel si Breivik podle svých slov vytvořit "obranný mechanismus" a "odlidštit" své oběti. Na to se prý připravoval několik let duševním tréninkem. "Je nutné dehumanizovat nepřítele... Kdybych tak neučinil, nedokázal bych své činy spáchat," konstatoval.

Obžalovanému hrozí za útoky 21 let vězení nebo internace v psychiatrické léčebně, pokud ho soud shledá nesvéprávným. Breivik dnes u soudu zopakoval své tvrzení, že "není případ pro psychiatry". "Nejsem psychiatrický případ, jsem trestně odpovědný," řekl Breivik. "Je zapotřebí rozlišovat mezi politickým extremismem a šílenstvím v klinickém slova smyslu," dodal.

Breivik potvrdil, že hlavním terčem útoků z 22. července byly vládní úřady. Když atentát na ně neměl požadovaný efekt a budova se nezřítila, stal se ústředním bodem ostrova Utöya. Obžalovaný již ve čtvrtek vypověděl, že chtěl postřílet všech téměř 600 členů tamního tábora mládeže. Vycházel prý z toho, že přes polovinu účastníků tvoří vedení Svazu dělnické mládeže (AUF) a že účastníci jsou starší 16 let. "Kdyby můj plán vyšel, AUF už by jako organizace neexistoval," řekl dnes před soudem Breivik.

Breivik popisoval i konkrétní přípravu výbušniny pro útoky. Pokusnou explozi provedl prý na velmi odlehlém místě asi dva kilometry od své farmy, a to v den, "kdy hřmělo".

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dobrotka ( 20. dubna 2012 15:44 )

ty se mi snad zdas

dfghjk ( 20. dubna 2012 14:53 )

To je mi novina, že na netu jsou návody na výbušniny! To Nořané nevědí?

Zobrazit celou diskusi