Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jaruška (†7) zemřela po běžné operaci krčních mandlí

Autor: Josef Šťastna, Jana Ulrichová - 
16. dubna 2012
10:13

Jarušce bylo pouhých sedm let a šla na běžnou operaci zbytnělých krčních mandlí. Jenže rutinní zákrok se změnil v tragédii. Holčička z Kytlic na Děčínsku týden po operaci zemřela. "Mohou za to lékaři v děčínské nemocnici," řekla pro Blesk.cz matka Jana Nemčeková.

Zprávu o děsivé tragédii přinesl jako první Děčínský deník."Klinický stav pacienty byl uspokojivý, během pobytu v nemocnici byla pravidelně sledována, dokonce s ní byla na pokoji i její matka," řekl Deníku mluvčí Krajské nemocnice Jiří Vondra, pod který děčínská nemocnice patří.

Krvácela z úst a dusila se

Lékaři poslali dívku domů do domácí péče, jenže šestý den přišly děsivé komplikace. "Krvácela z úst, úplně se tou krví dusila," řekla Blesk.cz matka malé Jarušky. "Jeli jsme zpět do děčínské nemocnice, to byla chyba, měli jsme jet někam jinam," popisuje osudové rozhodnutí zdrcená matka. "Doktorka, která Jarušku přijímala, byla bez zájmu. Na to krvácení jen řekla, že se to někdy stává," řekla Blesku paní Nemčeková.  

Selhaly jí životní funkce, říká mluvčí

"Po kolapsu a následné rychle resuscitaci byla pacientka převezena na specializované oddělení, kde i přes maximální snahu lékařů kvůli selhání základních životních funkcí zemřela," popsal tragédii mluvčí Krajské nemocnice Jiří Vondra a upřesnil, že děvčátku selhalo dýchání a krevní oběh.

Přesnou příčinu smrti určí až soudní pitva. Rodina je ale přesvědčena, že dceru jim zabil chybný postup lékařů. "Místo dvaceti minut trvala ta operace celou hodinu, Jaruška navíc špatně snášela narkózu," popsala operaci své dcery paní Nemčeková.

khajatat ( 30. ledna 2014 05:18 )

Nechápu tu sestru co tam tu noc byla kvůly ní zemřela nevinná holčička

versutus ( 18. dubna 2012 12:41 )

A jak víte, že o mimosoudních vyrovnáních nic nevím? Vy asi víte úplně všechno a zároveň skoro nic. Dal jsem si specielně pro vás tu práci a našel jsem vám pár odkazů na ty, jak vy píšete všeobecné, nic neříkající plky vařené z vody i když nepředpokládám, že mou námahu oceníte: http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/167337/za-pokazeny-porod-dostal-lekar-jen-podminku-dite -je-ochrnute.html http://www.novinky.cz/krimi/243742-soud-nechal-senatoru-a-lekari-trpakovi-za-trag icky-porod-pulrocni-podminku.html http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti-krimi/127839/za-smrt-p acientky-57-dostali-lekari-podminku.html Pro nedbalost byli již odsouzení nejen lékaři. Teď jsem si vzpomněl na další případ, kdy byla nepodmíněně odsouzena zdravotní setra. O tom případu vím více, než bylo v médiích, ale z jistých etických důvodů to zde nehodlám rozebírat do větších podrobností. Jakou jinou chcete argumentaci než jsou statistická čísla dokládající množství zákroků a následných komplikací včetně úmrtí??? To už vážně nevím. Odkázal jsem vás, když nevěříte údajům ČLK i na Ministerstvo zdravotnictví, popřípadě Ústav zdravotnických informací a statistiky, ale MZ vy vlastně také nevěříte, protože ministr je přeci doktor a někteří jeho náměstci budou také lékaři že? To je pak holt těžké. Není mým cílem se za každou cenu snažit přesvědčit někoho, kdo je totálně zabedněný a nechce slyšet pravdu. To je ztráta času a toho nemám nazbyt. Klidně si pod krkem chytejte koho chcete, když chcete riskovat oplétačky s právníky za napadení. Pokud to nebudu já, protože já bych vám tu ruku asi urazil, tak je mi to úplně fuk.

melounek226 ( 18. dubna 2012 10:06 )

Asi jim to poradil doktor...jinak by určitě žádný rodič své dítě na zákrok neposlal

melounek226 ( 18. dubna 2012 09:28 )

Je to vaření z vody...na jednu stranu píšete , že v mnoha případech byli zdravotníci za svá pochybení potrestáni a když máte dát konkrétní případy, najednou všeobecné nicneříkající plky....o mimosoudních vyrovnáních nepište, protože to musí jít mimo vás, takže o tom nemůžete zhola nic vědět....i když věřím, že se tak v ojedinělých případech stalo, ale jedna vlaštovka jaro nedělá......a těch závažných lékařských pochybení a nijak nepotrestaných případů, je dost na to, aby se lidé rozčilovali a zároveň pozastavovali nad tím, jak je to vůbec možné.....a argumentace provedeným množstvím výkonů je naprosto lichá, protože aut se denně také vyrobí hodně, ale odevedená práce musí být perfektní, jinak pracovník letí na hodinu.....netvrdím, že stav našeho zdravotnictví je katastrofální, a v žádném případě si to nemyslím...vše je v lidech a jestliže se budeme chlácholit , že je to " docela dobrý" bude to už jenom horší....ČLK je instituce tvořená doktory a jak známo " kapři sobě rybník nevypustí" takže pro mě je váš odkaz na její statistiky o revizích a následných represích naprosto bezcenná...pravdu máte pouze v tom, že mě nepřesvědčíte, protože já už svůj názor mám, podpořený letitými zkušenostmi a proto znovu apeluji na lidi....nedejte se, braňte se , třeba křikem, když je to potřeba a není nic sprostého ani neslušného někoho chytit pod krkem, když si to zaslouží...!!!

versutus ( 18. dubna 2012 08:21 )

Žádné vaření z vody. Dostal podmínku a zákaz práce v oboru. Nevím už kolik let. Pro mě to není podstatné. Byl o tom článek i zde v Blesku, bylo ti i v TV, zpráva o tom byla i na jiných serverech. V méně závažných případech dochází i k mimosoudnímu finančnímu vyrovnání ze strany nemocnice, protože to je bez soudních nákladů. O takových případech ani nemusí být zprávy v tisku. Proč bych vám měl konkrétní případy sypat z rukávu? Nedělám si podrobnou statistiku. Občas zaregistruji, že se o takovém případu zmíní média, popřípadě se o tom dozvím od kolegů a víc už se o to nezajímám a pouštím to z hlavy. Kupodivu těch závažných případů pochybení vzhledem na množství výkonů, které se každý den a každou noc provádějí, není zase až tak mnoho. Takže to zatím s českým zdravotnictvím není až tak katastrofální. Můžete se také obrátit, pokud vás to tak zajímá, na revizní komisi ČLK, kde vedou přesnou evidenci všech stížností na lékaře i to jaké jim byly uděleny tresty, popřípadě na Ministerstvo zdravotnictví. Vás je ale asi zbytečné přesvědčovat, protože tomu prostě věřit nechcete. Nemám nic proti tomu, aby se člověk domáhal svých práv i s důrazem, ale i to lze dělat v mezích slušnosti. Důraz a slušnost se vzájemně nevylučují.

Zobrazit celou diskusi