Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dvě koruny z každého litru nafty jdou Babišovi!

Miliardář Babiš si z každého čerpadla udělal díky svým známostem s politiky zlatý důl
Miliardář Babiš si z každého čerpadla udělal díky svým známostem s politiky zlatý důl  (Autor: Fotomontáž Lukáš Turek)
Autor: Sandra Apostolidisová, Jiří Fabián - 
12. dubna 2012
05:00

U pumpy stál a pořád, pořád pumpoval! Ale do vlastní kapsy… Miliardář Andrej Babiš (57) dokázal zařídit, aby mu z každého litru paliva natekly na konto dvě koruny.

Druhým, kdo u čerpadel odírá řidiče v Česku, je ministr financí Miroslav Kalousek (51). Jeho daně na pohonné hmoty jsou jedny z nejvyšších v Evropě. Snížit je? Vláda včera řekla: Ani náhodou!

Babišovo pohádkové bohatství je živené omamně páchnoucí žlutou květinkou – řepkou olejkou. Především z ní se vyrábí biosložka, která se povinně přidává do benzinu a nafty. Jeho skupina Agrofert produkuje nejen zmíněnou surovinu, má potřebné skladovací kapacity, ale také bionaftu sama vyrábí. Není proto divu, že Babiš nasadil všechny páky, aby Češi měli ze zákona v palivu jeden z nejvyšších podílů biosložky v Evropě. Jde o dvoumiliardový byznys!

I sám Babiš, na rozdíl od většiny jiných podnikatelů, o lobbingu mluví otevřeně. „Ano, lobboval jsem za biopaliva. Volal jsem třeba některým poslancům,“ prohlásil byznysmen, jenž je znám především svými kontakty na ČSSD.

V květnu 2010 především levicoví poslanci přehlasovali veto prezidenta a na své poslední schůzi před volbami zvýšili v rámci zákona na ochranu ovzduší podíl biopaliv z 3,5 na 4,1 % u benzinu a ze 4,5 na 6 % u nafty. Zdánlivě malý rozdíl, který ovšem rozmnožuje Babišovo bohatství o ony zhruba 2 koruny z každého prodaného litru.

Přitom EU, jejímž tlakem se někteří poslanci zaklínají, po nás tak velký podíl biopaliv zdaleka nechtěla. Navíc ekologický přínos biosložky byl zpochybněn,

Včera také padla další možnost, jak by mohly pohonné hmoty u nás zlevnit. Vláda zamítla návrh snížit spotřební daň o 2,50 Kč u nafty a 1,50 Kč u benzinu. Důvodem je Manchesterská dohoda zakazující reagovat na pohyby cen ropy pohybem daní. Dohodu dříve podepsala právě někdejší vláda ČSSD. A pak že tu není Kocourkov!

fffrantisekkk ( 7. října 2013 23:03 )

Pravdu o Babišovi se dočtete zde! https://www.facebook.com/pages/Desper%C3%A1ti-politiky/396036177189069?fref=ts

e.44 ( 13. dubna 2012 12:01 )

Tak si k tomu přečti i "protipól" a pak použij selský rozum. Pravda bývá někde mezi, ale ne vždy uprostřed. http://www.ano2011.cz/aktualne/6086-blesk-vyrazil-proti-babiovi-pro

pepzed ( 12. dubna 2012 19:36 )

Ty se taky seber a běž.Už těch tvojich krádeží máme dost.Pepíno.

ninga ( 12. dubna 2012 17:08 )

Pěkná koláž jinak je to celé k blití. A ten pán jezdí zásadně auty na benzín, neboť razí názor, že nafta patří do kamen. Zvlášť ta "BIO"

moiaza ( 12. dubna 2012 16:51 )

 Vaše naivita mě dojímá. Stát ovládají naprosto jiní lidé než ti, kteří jsou ve vládě. Pamatujte jednou provždy. Vládne ten, kdo má nejvíce peněz. Kdo to ještě nepochopil je trouba, nebo naivka.

Zobrazit celou diskusi