Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Maďar po 76 dnech v cíli: Jako první přeplul Atlantik na kánoi

Foto Rakonczay se plavil po moři nejen bez signálu, ale také bez potřebné navigace, která podle jeho slov byla příliš drahá
Foto Rakonczay se plavil po moři nejen bez signálu, ale také bez potřebné navigace, která podle jeho slov byla příliš drahá  (Autor: Foto ČTK, EPA)
Autor: ČTK, INT, vk - 
28. března 2012
20:29

Prvním člověkem, který na kánoi překonal Atlantický oceán z Evropy do Karibiku, se stal Maďar Gábor Rakonczay (30)! Jeho dobrodružství, které trvalo 76 dní, se však neobešlo bez obtíží. V únoru se jeho loď převrhla a on nedokázal zprovoznit komunikační prostředky. Téměř 50 dní tak nebyl v kontaktu s rodinou. Na moři se ale plavil nejen bez signálu, ale i bez navigace...

Svoje dobrodružství zahájil Rakonczay v portugalském Lagosu 21. prosince a na ostrov Antigua doplul v neděli. Celou cestu navíc absolvoval bez satelitního navigačního systému. Důvodem byl fakt, že byl přístroj příliš drahý. „Dodavatel na poslední chvíli zvýšil cenu a já se rozhodl odjet bez navigace, protože již nebylo možné cestu přeložit,“ uvedl dobrodruh. „Přitom to byla první cesta, kdy bych navigaci opravdu potřeboval,“ dodal.

Maďar se cestou zastavil na několik dní na Kanárských ostrovech, aby doplnil zásoby a odpočinul si. Jeho 7,5 metru dlouhá loď Vitéz (v maďarštině statečný) se převrátila 6. února a od té doby o něm rodina v Maďarsku nic nevěděla.

Během téměř sedmi týdnů, kdy nebyl k dosažení, jeho žena Viktorie věřila, že je manžel v pořádku a důvodem jeho ticha je jen selhání techniky. Rakonczay říkal, že ve své samotě myslel právě na své milované, čím asi museli procházet a myšlenky na ně mu dávaly sílu.

Jedinečnost Rakonczayovy cesty potvrdila londýnská Mezinárodní společnost pro veslování na oceánu. Lidé již přepluli Atlantik na veslici nebo kajaku, ale nikdo ještě na kánoi.

Rakonczay přeplul Atlantik společně se svojí ženou v roce 2008, ale příprava na tuto samostatnou cestu již probíhala. Vzdálenost se mu podařilo nakonec absolvovat o 20 dní rychleji, než původně plánoval.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi