Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pozor, v noci se mění čas: Vyspíme se o hodinu méně!

V noci na neděli vstupuje v platnost letní čas. Vyspíme se tak o hodinu méně
V noci na neděli vstupuje v platnost letní čas. Vyspíme se tak o hodinu méně  (Autor: profimedia.cz)
Autor: fr, ČTK - 
24. března 2012
19:21

O hodinu kratší noc budeme mít ze soboty na neděli, kdy vstupuje v platnost letní čas. Ručičky na hodinách si v tento den jako každý rok na jaře posuneme o 60 minut dopředu.

Průzkum z počátku století údajně ukázal, že si střídání letního a zimního času nepřeje 45 procent obyvatel EU. Na úsilí pekaře Stanislava Pecky (†2009) z Chrudimska, který patřil k nejznámějším bojovníkům proti letnímu času, proto navázal lidovecký senátor Petr Šilar a založil evropskou občanskou iniciativu Jen jeden čas. Pokud by se podle něj podařilo v nejméně čtvrtině zemí EU obstarat alespoň milion podpisů, mohla by mít Unie jen jeden čas už za dva až tři roky.

Střídání času bylo zavedeno v minulém století kvůli energetickým úsporám, které ale podle mnohých nejsou nijak zásadní. „Je to jen síla zvyku,“ míní bývalá ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová. Jarní přechod na letní čas podle ní vede k nárůstu pracovních úrazů a vyššímu počtu infarktů a sebevražd u mužů.

husqarnowicz ( 25. března 2012 08:21 )

Někde jsem četl, že zavedení letního času vyhrálo jakousi anketu o největší pitomost, kterou kdy lidstvo vymyslelo. S tím nelze nic jiného než souhlasit. Těm idiotům, co to vymysleli, bych přál pohled na nevyspalé, potácející se školáky i předškoláky, vstávající hlavně na venkově na cca šestou,vlastně pátou hodinu,aby stihli jediný spoj do školy či školky, často do ještě zimního počasí a téměř tmy.Lidé tak byli degradováni na úroveň slepic ve velkochovech, kterým uměle prodlužují den.

mutaky ( 24. března 2012 23:43 )

Hnus!!!!!!!

libor123 ( 24. března 2012 23:34 )

Tento nesmysl měl být už dávno zrušen jako výmysl nějakýho paka. Den má 24 hodin a nemá smysl ho jednou jako by zkracovat a zase potom protahovat. Vždyť je to totální magoriáda. (N) (N) (N) (N) (N)

hugu ( 24. března 2012 20:54 )

Má to jednu výhodu,sexuální styk trvající méně než minutu se dá vykládat jako hodinový,jinak je to blbost.

boball ( 24. března 2012 20:15 )

Nesnáším,to už od doby co to zavedli

Zobrazit celou diskusi