Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Po Velikonocích se zřejmě dočkáme zlevnění: Ceny vajec půjdou dolů!

Vajíčka mají zlevňovat a to hned po Velikonocích.
Vajíčka mají zlevňovat a to hned po Velikonocích.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: jad, hoř, kru, hra, lmk - 
24. března 2012
05:00

Drahá vejce potrápila v poslední době zřejmě každou domácnost. Už brzy by však mohlo být lépe! Podle odborníků se dá totiž předpokládat, že po Velikonocích půjdou ceny vajec dolů. Prodejci však jedním dechem dodávají, že vejce už zřejmě nebudou nikdy tak levná jako před vaječnou krizí.

Plato po deseti vejcích až za sedmdesát korun – realita současnosti. Ve většině obchodů jsou totiž zatím vejce ještě drahá a stejně to také bude asi až do svátků jara. „Předpokládáme, že situace na trhu vajec se bude uklidňovat a cena půjde dolů, ale nedokážeme přesně říci, kdy to bude. Cena nejprodávanějších vajec velikosti M je 49,90 za 10 kusů,“ uvedla Judita Urbánková, ředitelka komunikace společnosti AHOLD, pod kterou spadá prodejna Albert.

Naději na nižší ceny vajec potvrzuje i supermarket Lidl: „Na českém trhu vejce stále zdražují. Lidlu se ale podařilo dojednat výhodnější podmínky se zahraničními dodavateli, a proto jsme mohli zlevnit,“ řekla mluvčí společnosti Lidl Lucie Borovičková s tím, že u nich za deset vajec dáte 39,90 Kč.

Radost z blížícího se zlevnění však odborníci mírní tím, že výhledově se vejce nezlevní na svou původní cenu. „Jsem přesvědčen, že po Velikonocích cena vajec sice klesne, ale už se nevrátí na hodnoty před zdražením, protože výrobci a obchodníci mají obecně tendenci spíš zdražovat než zlevňovat,“ vysvětlil agrární analytik Petr Havel.

zelena.karkulka ( 24. března 2012 19:11 )

psali,že už právě je to zase jinak s tím cholesterolem

jsemmartina ( 24. března 2012 15:05 )

Nekupujte, a bude levně !!!!!!!!

jsemmartina ( 24. března 2012 15:04 )

Ať si je nechají... moje spotřeba je minimální, je tam moře cholesterolu.

szyslak ( 24. března 2012 12:50 )

Prodejci však jedním dechem dodávají, že vejce už zřejmě nebudou nikdy tak levná jako před vaječnou krizí. Takove prodejce na miste zbavit utrpeni.

rendyx111 ( 24. března 2012 11:35 )

 Strčte si ty články o vejcích už někam,je to jen trapný kalkul obchodníků a uměle vyvolaná hysterie...

Zobrazit celou diskusi