Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vraždy ve Francii posílily pozici Sarkozyho: V zemi je prý moc cizinců

Autor: ČTK, Jaroslav Šimáček - 
23. března 2012
06:59

Série vražd na jihu Francie může mít dopad i na blížící se prezidentské volby v zemi. Mimořádná bezpečnostní opatření, která byla v souvislosti s nimi zavedena, podpořily kampaň současného prezidenta Sarkozyho, která je založena právě na tématech, jako je národní bezpečnost.

Za takové mimořádné situace, jako je pronásledování vraha-přistěhovalce, je prezident vidět častěji, než jindy. I z toho nyní těží během své předvolební kampaně Nicolas Sarkozy, kterého čeká těžký boj při obhajobě svého úřadu.

Francouzský prezident se již dříve nechal slyšet, že je v zemi příliš cizinců. Vraždy, které spáchal francouzský radikální islamista alžírského původu, jeho slova podtrhla.

Největším protivníkem Sarkozyho bude v očekávaném druhém a rozhodujícím kole volby (6. května) socialista Francois Hollande. Francouzští političtí komentátoři se neshodují, kdo má nyní navrch, a tak je výsledek lítého prezidentského klání ve hvězdách.

Boj proti extremismu není totiž to jediné, co Francouze zajímá. Vedle něj to jsou totiž i palčivé sociální a ekonomické otázky, které otevírá právě Hollande. Jeho hlavními tématy jsou nezaměstnanost, zdravotnictví a sociální zabezpečení.

Medailonek vraha: Radikální islamista s pohnutým životem

Vedle toho zároveň na veřejnost pronikají další podrobnosti ze života islamisty Mohameda Meraha, který zavražil tři židovské děti, jejich učitele a patrně i tři výsadkáře. Jeho motivem údajně byla odveta za zákaz nošení muslimských šátků na veřejnosti.

Merah měl pohnutý život již od dětství. Narodil se 10. října 1988 a vyrostl ve čtvrti Izards v Toulouse v rodině, jejíž kořeny sahají do afrického Alžírska.

Prý šlo o trochu "nevyváženou rodinu", jak jí popsal Merahův dávný přítel. Merah několikrát propadl již na základní škole, chodil často za školu a brzy se u něj začaly projevovat násilnické sklony.

V 16 letech se pak začal učit na automechanika. O několik let později se však dle vyšetřovatelů začal radikalizovat v islámského fundamentalistu. Za krádeže skončil ve vězení, kde dlouhé chvíle trávil četbou koránu. V roce 2010 se kolem něj rozpoutala další aféra, když nutil chlapce (15) koukat na videozáznamy poprav Al-Káidy. Byl také počítačovým nadšencem, libujícím si ve válečných hrách.

V červnu 2010 sice přišel do kanceláře Cizinecké legie v Toulouse, do Afghánistánu však vyrazil nakonec na vlastní pěst. A údajně tam podstoupil výcvik u Al-Káidy, jejíž představitelé ho vyzvali k teroristickému útoku v jeho rodné Francii.

Po chladnokrevných vraždách a obléhání jeho bytu, které trvalo 32 hodin, byl zastřelen policisty.

Video Toto je vrah z Toulouse! - Youtube.com
Video se připravuje ...

Facebook zablokoval stránku, oslavující hrůzný čin šíleného vraha

Krátce poté, co Mohamed Merah zemřel při policejní akci, vznikla na Facebooku skupina "Pocta Merahovi", kterou stihlo do jejího uzavření navětívit 500 lidí. 435 z nich kliklo na "To se mi líbí"...

Volně je pak k dispozici na internetu hra, nazvaná Toulouská pomsta, která naopak spočívá ve střelbě na Merahův obličej.

dr.x.crement ( 23. března 2012 10:15 )

Cizinci jsou trest za kolonialismus,Obama je trest za otrokářství. Každý cizinec,který se snaží zapadnou do většinové společnosti,je neškodný,ale tito fundamentalisté patří zpátky do Afriky a Asie.

monza ( 23. března 2012 09:39 )

Běž už do hajzlu kašpare.Nehraj si tady na komentátora,když blábolíš kraviny.Nejsi náhodou nějaký blázen na útěku?

hanzohatori ( 23. března 2012 07:41 )

Fakta: Tajná služba o Merahovi věděla a sledovala ho. Nic neudělala? Opravdu? Nebo ho od začátku sledovala, protože byl dobrý pro tuto událost? Stejně jako Usama, Atta a další. Logika? Podpora válek a potlačování lidských práv. Ne práv teroristů, ale našich. Viz USA a Patriot act. Absurdní? Jen z pohledu běžného ovládaného občana, nikoli moci. A co tohle? +http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nF2yixhc4Fw+ Taky absurdní?

Zobrazit celou diskusi