Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Letiště Václava Havla bude ještě letos: Vláda schválila přejmenování!

Letiště Václava Havla by mělo vzniknout už v říjnu. S nápadem na přejmenování Letiště Ruzyně přišel jako první dokumentarista Fero Fenič
Letiště Václava Havla by mělo vzniknout už v říjnu. S nápadem na přejmenování Letiště Ruzyně přišel jako první dokumentarista Fero Fenič  (Autor: Febiofest 2012 - Fero Fenič)
Autor: ČTK, lm - 
21. března 2012
16:59

Vláda posvětila návrh, který rozdělil veřejnost na dva znepřátelené tábory. K přejmenování Letiště Praha Ruzyně na Letiště Václava Havla tak dojde nejspíš během října. 

Vláda dnes souhlasila s návrhem, aby bylo letiště v Praze Ruzyni přejmenováno po bývalém českém prezidentovi na Letiště Václava Havla. Řekl to zdroj obeznámený s jednáním kabinetu. Podle úterního vyjádření ministra dopravy Pavla Dobeše (VV) by letiště nové jméno mohlo nést od října.

S nápadem, který si získal řadu příznivců, ale i odpůrce, přišel režisér Fero Fenič jen krátce poté, co Havel loni 18. prosince zemřel. O jednání ve vládě je informována také vdova po Havlovi Dagmar, která pojmenování mezinárodního letiště podporuje.

Přejmenování letiště je v kompetenci akciové společnosti Letiště Praha a o věci úředníci jednali také s Českým aeroholdingem, pod který letiště od tohoto měsíce patří, vysvětlil ministr dopravy.

Vládě dnes podle všeho představil také navrhovanou konkrétní podobu nového logotypu letiště, médiím jej však zatím ukázat nechtěl.

Vdova po Havlovi má podle své mluvčí z projednávání návrhu radost. Havlová nedávno vyjádřila zklamání nad skutečností, že česká vláda dosud váhá s připojením jména jejího zesnulého manžela ke stávajícímu názvu letiště. V zahraničí podle ní nejsou výjimkou letiště nesoucí název po významných státnících, mezi které Václav Havel bezpochyby patří.

enriko ( 22. března 2012 14:44 )

A proč si myslíte, že to komunisti tak lehce předali? Protože už to byl neudržitelný stav. Fabriky sice dělaly ale na sklad, u nás fabrika dělala stroje, které se naskládaly na nějaký čas poblíž nádraží(byly vidět) za určitou dobu je demontovaly a plnil se tím v podniku povinný šrot. Tehdy nám nic nepatřilo a všechno bylo všech.Ani ten byt jsme nemohli mít v osobním vlastnictví, byl družstevní.V továrnách se kradlo, tedy kradli všichni, největší zázrak socialismu byl ten, že všichni kradli a nikde nic nechybělo. Sem tam, když to někdo přehnal, tak mu to spočítali, hospodářská kriminálka byla ve fabrice každou chvilku, ale vcelku se nic nedělo.Problémy s exportem, protože výrobky byly nekvalitní, už je nechtěl ani Sovětský svaz. Dejte pokoj, mně je dobře teď.

e.44 ( 22. března 2012 12:52 )

Toho, jak jseš prudce zlomysná už si tu všichni všimli

zuzin123 ( 22. března 2012 11:11 )

Tak si pojmenujte letiště v Bratislavě po něm byl to i váš kůň ne?

zuzin123 ( 22. března 2012 11:08 )

Tak to je hezké vláda nám tu říká jak se musí šetřit na všem a pak udělá toto vyhodí několik milionů do větru jen aby pár lidí mělo radost...

rudyptak48 ( 22. března 2012 10:30 )

Také vám blahopřeji, že si lidé ve volbách vybrali tu správnou stranu. Snad se začnou stěhovat ti vaši lidé zpět na Slovensko, hlavně ti snědí z východu. Vám bude líp, a nám také.

Zobrazit celou diskusi