Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kvůli důchodu vydávala dceru za invalidní: Obraly stát o 1,5 milionu!

Greta a Anna Lakatošovy 13 let okrádaly stát o sociální dávky
Greta a Anna Lakatošovy 13 let okrádaly stát o sociální dávky  (Autor: Blesk - Pavel Ryšlink)
Autor: Pavel Ryšlink, lmk - 
19. března 2012
05:25

Dojnou krávu si z českého státu udělala Anna Lakatošová (64) z Prostějova. Své zdravé děti Gretu a Radka nechala prohlásit za mentálně invalidní a třináct let na ně neoprávněně pobírala invalidní důchod. Loni ji za to odsoudili ke čtyřem rokům. Místo nástupu do výkonu trestu znovu podvedla sociální správu a dceři vyřídila nový invalidní důchod.

Poté, co i Ústavní soud potvrdil původní odsuzující rozsudek, podala Lakatošová, zvyklá žít z dávek, žádost o obnovu procesu. Správa sociálního zabezpečení na základě této žádosti provedla prohlídku dcery a rozhodla, že má nárok na plný invalidní důchod.

Při jednání o obnově procesu ovšem vyšlo najevo, že posudková lékařka vyšetřovala Gretu Lakatošovou všeho všudy pět minut a vycházela pouze z nedostatečných podkladů, které si u psychiatrů sehnala Anna Lakatošová. Lékařka přitom neměla potuchy, že soud už jednou Lakatošové prokázal, že invalidita jejích dětí byla jen předstíraná.

„Také psycholog i psychiatr, z jejichž podkladů nezkušená lékařka vycházela, odvedli velmi špatnou práci. Na základě jejich výslechů a na základě skutečně kvalitních znaleckých posudků jsme žádost o obnovu procesu zamítli,“ řekl Blesku prostějovský soudce Petr Vrtěl a dodal: „Je šokující, že sociální správa se ani jednou nepřišla podívat do spisu, vůbec se nepřipojila k řízení s oprávněným požadavkem na náhradu škody a o případ se vůbec nijak nezajímala.“ Za třináct let, co rodina neoprávněně pobírala dávky, Lakatošovi okradli stát o více než 1,5 milionu korun.

„Na opětovné přiznání invalidního důchodu měla vliv ta skutečnost, že zdravotní stav byl zhodnocen bez znalosti souvislostí s možným podvodným jednáním,“ sdělila mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buráňová. Podle ní se kvůli tomu uskuteční ještě jeden revizní posudek.