Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šílení radní z Prachatic: Obraz sv. Václava měl mít podobu Václava Havla!

Tak nějak mohl vypadat obraz sv. Václava. Radní si přáli, aby měl obličej Václava Havla.
Tak nějak mohl vypadat obraz sv. Václava. Radní si přáli, aby měl obličej Václava Havla.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Vlaďka Hradská, mokk - 
17. března 2012
05:25

Bláznivý nápad dostali prachatičtí radní. Zalíbil se jim návrh na vyobrazení svatého Václava, který by měl podobu Václava Havla. Odhlasovali, že obraz bude zdobit jednu z kapliček. Z hlav jim to vyhnali až památkáři. Podle nich je taková věc nepřípustná.

Město vyhlásilo veřejnou soutěž na zvelebení kapliček na Svatopetrské cestě vedoucí ke hřbitovu. Přihlásili se tři autoři s výtvarnými návrhy světců, které posoudila soutěžní komise. Soubor, v níž byl i sv. Václav s podobou prezidenta, zařadila jako nejméně vhodný na poslední místo. „Jako porota jsme na to nahlíželi trochu jako na recesi. Nevyhovovalo ani ideové pojetí, ani grafické zpracování celého souboru,“ řekla architektka města Dana Marková.

Radní však posouzení celé věci pojali po svém. Diskutovali o návrzích tak dlouho, až si Václava Havla jako svatého Václava odhlasovali. Nápad pak zarazil Národní památkový ústav (NPÚ).

„Když o tom začne člověk přemýšlet, musí to z hlediska historického, odborného i památkového zavrhnout,“ řekla Ludmila Ourodová z NPÚ České Budějovice s tím, že se nikdy s ničím podobným nesetkala.

„Umělecká licence je něco jiného, ale na kulturní památce a v této podobě je to nepřípustné. Navíc měl kníže české země, svatý Václav, svoji podobu, která je známá. Jde o slučování dvou historických osobností,“ připomněla Ludmila Ourodová.

Radním nezbylo než své rozhodnutí změnit. Kapličky tak budou zdobit obrazy zkušeného odborníka, který už v Prachaticích restauroval řadu památek a ve výběrovém řízení skončil na prvním místě.

zelena.karkulka ( 17. března 2012 23:10 )

museli být vylití

vary ( 17. března 2012 19:19 )

 To už se snad všichni zbláznili. Podle šaška pojmenovat divadlo, letiště, malovat jeho držku jako světce, stavět jeho sochy. To snad ne. On zrovna svatej nebyl, to víme všichni.

xcarodejka ( 17. března 2012 18:25 )

Chtěli někomu dát peníze a potřebovali nějaký důvod..... jinak to nevidím.

mazd ( 17. března 2012 17:30 )

Pro ELSSA-Havel měl syna?

elssa ( 17. března 2012 17:13 )

decathlon už vy havloindí debílci přestante udelat z ochlasty a kurevníka ceskou modlu to muže jenom ceskej národ, jinak mu vsichni podekujte jak bájecne se máte,kyž vyřváváte jak se o vsechno zaslouzil, on se mel ale dobře platily ho sudetaci, a tudíž se mel jak prase v zite, taky bych bonzovala na komouse kdyby mi za to platily,a drželi nademnou ochrannou ruku, byxl to klasický burzoazní synek, a když byl taak užadsnej procpak nedal třeba lucernu opusteným detem? a co jeho syn? procpak se k nemu nehlásí? nedal mu ani floka, dal mu pouze držhubné, a tot vše, a majetek radsi než umřel prepsal na dásenku, jinak obraz jak muchomurku líza foxík je skvelej

Zobrazit celou diskusi