Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kamarádce dala to nejcennější: Ledvinou jí zachránila život!

Máma dvou dcer (3 a 6) Gabriela Jochymková (vlevo) darovala bez rozmýšlení ledvinu své kamarádce Barboře Smilovské
Máma dvou dcer (3 a 6) Gabriela Jochymková (vlevo) darovala bez rozmýšlení ledvinu své kamarádce Barboře Smilovské  (Autor: Foto Blesk - Ivana Žáková)
Autor: iža, mokk - 
17. března 2012
05:00

Život zachránila své kamarádce máma dvou malých dětí Gabriela Jochymková (29) z Třanovic na Frýdecko- Místecku. Byla na mateřské a darovala Barboře Smilovské (41) ledvinu i přesto, že jí to nemocná přítelkyně zpočátku zakazovala a rozmlouvala.

„Je to nejcennější dar, který jsem kdy mohla v životě dostat. Nedá se slovy vysvětlit, jak jsem jí vděčná, ani to, co pro mě její ledvina v dalším životě znamená,“ řekla Blesku Barbora Smilovská.

V roce 2005 se během preventivní prohlídky ukázalo, že jí začíná selhávat ledvina. Skončila na dialýze a musela nechat práce zdravotní sestry. Zdravotní stav se jí stále zhoršoval a život hroutil pod rukama.

S Gabrielou Jochymkovou se Barbora přátelí už jedenáct let. Když se Barbora vrátila domů s tím, že jí selhávají ledviny, Gábina spontánně vykřikla: „Já ti tu ledvinu dám!“ Jako dárce krve věděla, že její kamarádka má na rozdíl od svého muže a syna stejnou krevní skupinu jako ona. „Hodně dlouho jsem ji od toho zrazovala s tím, ať neblbne, že je mladá a má malé děti. Nenechala si to ale rozmluvit,“ řekla dále Barbora.

Za rok dostane ledvinu v Česku jen 35 až 40 nemocných. V pořadnících je více než 600 pacientů.

pepazdp ( 17. března 2012 14:11 )

Taky zírám jak ty Co to na nás ty bleskoblbci zkoušej

marie60 ( 17. března 2012 07:41 )

Tak tohle mě dost dojalo.Já bych až taková hrdinka nebyla, protože v našem příbuzenstvu mají problém s ledvinami a za nějaký čásek by se mohl tenhle problém objevit i u mě.

petyrka ( 17. března 2012 07:41 )

Tomu se říká okurková sezóna. Tento článek tu byl před víc jak týdnem, včetně diskuse. Blesku, Blesku, jde to s tebou z kopce.

jizerka47 ( 17. března 2012 05:51 )

Super kamarádka

Zobrazit celou diskusi